Zona de la baza lacului Tarnița, devastată de vandali. Un paradis al naturii, transformat în Pata Rât

Zona de la baza lacului Tarnița, la podul aflat imediat după baraj, un loc unde clujenii, în mod tradițional, mergeau să înoate și să stea la pescuit, la mici și la bere, a fost vandalizată în această vară de către autori încă necunoscuți.

O zonă pitorească, sălbatică până acum, unde oamenii se puteau bucura de natură, a fost excavată, betonată dizgrațios pe alocuri, a fost umplută de cauciucuri, de munți de gunoaie, de sticle de băutură, presărate peste tot. Pe lac plutește un ponton, iar malul apei a devenit loc de depozitare pentru cauciucuri uzate.

E ilegal, dar nu știm cine sunt „ilegaliștii”

Răzvan Dumitraș, inspector în cadrul Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Gilău, a declarat pentru Ziar de Cluj că nu știe ce eveniment a avut loc în zona devastată, dar că, oricum, orice fel de construcție în acel loc este ilegală:

„Tot ce e pe luciul de apă nu are voie să fie. Construcție lacustră, pe zona respectivă, unde avem extravilan, este plan urbanistic de zonă protejată. Pe zona respectivă nu se pot aviza, conform PUZ-ului respectiv, nimic, construcții, până la nivel. Ce înseamnă luciu de apă aparține de Apele Române și până la nivel maxim de retenție ține de Hidroelectrica, sucursala Hidrocentrale Cluj. Și ei au niște restricții clare. 

Acolo s-ar putea să fie ori Romsilva, ori proprietate privată, sau ar putea să fie, ca proprietate, composesoratul din Someșul Cald. Nu e obligatoriu să fie Romsilva. Pădurea poate să fie composesoratul Someșul Cald, Someșul Rece, composesoratul Gilău. S-ar putea să fie acolo composesoratul Someșul Cald proprietar. Probabil că a fost un eveniment privat. De comuna Gilău nu este avizat nimic. (Este necesar - n.r.) aviz de la Mediu, Apele Române, Hidroelectrica, dar este teren extravilan, pe teren extravilan nu se poate construi. Și, dacă este și pădure, în extravilan, nici atât! Este legislație în sensul acesta”, a precizat Răzvan Dumitraș.

Ziar de Cluj a sesizat Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Cluj, pentru a investiga distrugerile și poluarea din zonă și pentru ca această instituție a statului să ia măsurile legale care se impun.

Una dintre cele mai frumoase zone de la Tarnița, transformată în Pata Rât

Zona de la baza lacului Tarnița, preferată în trecut de către clujeni pentru peisajul deosebit, a devenit una dintre cele mai murdare. Este evident că nimeni nu va mai putea și nu își va mai dori să stea aici cu cortul sau să facă un grătar printre deșeuri.

Pe un ponton părăsit pe lac încă mai tronează semnele unor beții trecute, triste sticle goale de băutură:

Sticlele de toate felurile plutesc și în apa lacului:

Pe maluri nicio sticlă nu suferă de singurătate:


Petrecăreții-vandali au lăsat în urma lor un potop al gunoaielor:

Într-o zonă unde clujenii veneau să înoate, acum înoată doar cauciucuri. În urma excavărilor, a amenajărilor recente, acest loc a ajuns să prezinte un real pericol de înec pentru cei care se mai încumetă să intre în apă:


Vandalii care au petrecut aici au rupt și copacii. Nimic din apă, de pe pământ sau din aer nu a scăpat „mâniei” bahice:

Betoane au fost turnate, în bătaie de joc, într-un loc ce, dintr-un rai al naturii, a devenit un iad al nesimțirii umane:

Cauciucuri imense „gunoizează” zona, iar în cauciucuri zac gunoaie:

Cine sunt gunoaiele responsabile pentru aceste gunoaie? Rămâne ca Garda de Mediu să ne ofere răspunsul:

Comentarii

Marinela Pedestru

21.07.2017 13:58

Drumul adiacent lacului este la fel,Pata Rat,plin de gunoaie.Anul trecut mai erau cateva pubele si locuri pentru gunoaie,au disparut,acum totul e la "liber"se arunca gunoiul peste tot
Ma intreb de ce mi se cere sa prezint chitanta ca am platit gunoiul pe tot anul ca sa pot construi cand nimeni nu aduna nici un gunoi,nu este nici o pubela si eu vin cu plasuta de gunoi la Cluj.

Cuibus Oana

22.07.2017 12:47

In sfarsit scrie cineva despre asta. Lacul Tarnita este sufocat de gunoaie si autoritatile nu se sesizeaza! Este inacceptabil! Daca duci gunoi in natura il iei cu tine, nu-l lasi acolo, pentru ca nu acolo e locul lui, gunoiule!

viorel

22.07.2017 21:19

         Inca un episod in care se vede clar ca exista nepasare.    in anumite conditii ....si stiti voi care....se dadea vina pe moldoveni,olteni etc.  Ma indoiesc ca aceste personaje au venit cu anvelopele de acasa sa faca pluta pe Tarnita, aici e unul din exemple in care ardeleanul e delasator si ce-i mai dureros si mizerabil....al naibii treaba ca pe astia nu-i prinde nimeni dar daca indraznesti sa pescuiesti in apele acestor belti imediat te umfla la buzunar. Indiferent de dorintele noastre suntem in urma cu 50 ani la educatie fata de alte societati din care noi strangem tare de curea si dorim sa facem parte din ele.     Aici e imaginea cocalarului , care isi permite sa cumpere un pet de bere si apoi se asteapta sa stranga altul dupa el........  Aceleasi " sarbatori" sunt si in Germania, pe spatiu verde , pe malul lacurilor, in parc si tot felul de spatii extinse....oare ala cum dracu stie ca e interzis sa arunce pe jos, in apa sau in aer , ala de frica cui stie ? fiindca daca te uiti in jur nu vezi nici un politist indiferent de forma sau institutie....sa fie vorba de educatie? de frica amenzii? .....   Vai de capul nostru, nu avem coloana vertebrala educationala, suferim de o carenta  de caracter, iar educatia e multimea vida. Daca ar sti bunicii pentru ce au suferit , pentru cate au renuntat ca noi sa fim LIBERI si uite ce intelegem prin LIBERTATE.       Sa fiti iubiti  

Ardeleanu Horea Puiu

23.07.2017 12:18

Vorbe multe fapte concrete NIMIC.De ce platim pe acesti INSPECTORI??Ca sa traga concluzii?? Pai asta vedem si fara sa ne spuna ei.Sanctiuni aspre ,asta trebuie atat pentru faptuitor cat si pentru INSPECTOR care in loc sa stea in birou sa verifice pe teren 24 de ore zonele cu risc.

Ruxandra Biro

24.07.2017 13:33

Foarte bine ca ati sesizat autoritatile! Asteptam cu interes sa vedem reactia lor. 

Stefan cozma

20.04.2018 16:20

Toata lumea din zona stie cine a facut amenajarea de acolo cu betoane si cauciucuri dar e ff simplu.noi nu am dat aprobare..dar intrebarea este ce masuri ati luat.astazi deja e plin acolo cu hidrobiciclete si barcute de inchiriat.daca nu este aprobare astept sa vad niste masuri

Adauga comentariu