VIDEO INTERVIU - Preotul ortodox Emanuel Cășvean: „Credința este cea care ne face liberi!”

Emanuel Cășvean este un preot tânăr, din noua generație, care trăiește credința într-o formă foarte actuală, cu mintea deschisă, cu relaxare și cu zâmbetul pe buze, făcând ortodoxia accesibilă minții și sufletului trăitorilor moderni.

Absolvent de Teologie, dar și de Filosofie (se declară „un discipol al filosofului practician Sandu Frunză), preotul Emanuel Cășvean are o înțelegere profundă asupra spiritualității vii, aplicate în viață.

În cadrul interviului acordat pentru Ziar de Cluj, Emanuel Cășvean a vorbit despre formarea spirituală a tinerilor, despre primele sale experiențe în calitate de preot, despre Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” din Mănăștur, în cadrul căreia slujește, despre modul în care se îmbină armonios filosofia cu religia, dogma cu gândirea modernă, credința cu pandemia.

În cuvintele preotului Cășvean, biserica este foarte actuală, credința e vie și ne face liberi, Dumnezeu este cel mai bun prieten al omului, iar iubirea omului pentru Divinitate e primordială.

Ce le recomandă preotul credincioșilor pentru perioada care va urma, una în care, din cauza pandemiei, la biserică, la modul fizic, ar putea fi mai greu de ajuns?

„Un lucru este cert: vom trece și peste această provocare, cum am trecut peste toate provocările pe care ni le-a adus în față istoria. Ceasul biologic al umanității nu e foarte aproape de sfârșit, așa că ne încredem în purtarea de grijă a lui Dumnezeu și nu trebuie să ne temem. Credința este cea care ne face liberi! Și, oricât am fi de legați, în perspectiva lumii de astăzi, trebuie să ne poziționăm în fața lui Dumnezeu, să-i zâmbim și să-i cerem un lucru foarte interesant... poate acesta ar fi sfatul în fața fricii: să nu ne luăm în serios! Trebuie să nu ne luăm în serios, atunci când ne este teamă! În sensul de a fi ancorați în prezența lui Dumnezeu în viața noastră: Doamne, ajută-mă, astăzi să nu mă iau în serios! Pentru că astăzi voi face foarte multe tâmpenii! De multe ori, în fiecare zi trecem de la oscilația credinței lui Petru la îndoiala lui Toma. Ori, Iisus nu îl ceartă nici pe Petru, nu îl ceartă nici pe Toma. Îi spune doar: să nu fii necredincios, să fii credincios! Și, lucrurile sunt simple dacă le vedem așa!”

Vă invităm să urmăriți integral interviul realizat de Ziar de Cluj cu preotul Emanuel Cășvean:

Adauga comentariu