VIDEO - Conflict între preotul din Tăuți și o familie care nu a plătit contribuția de 10 ani. A condiționat slujba de înmormântare de suma de 5.000 lei

Florin Parasca, preotul din Tăuți, județul Cluj a făcut o criză de nervi la slujba de înmormântare a unei enoriașe din localitate din cauză că familia acesteia nu a mai plătit contribuția la Biserică de zece ani. În astfel de situații, regulamentul Bisericii spune că trebuie plătit locul de veci. Participanții la înmormântare au filmat discuția conflictuală dintre preot și rude și au postat-o pe rețele de socializare.

Ce se înțelege din filmări este fapul că preotul a condiţionat oficierea slujbei de plata taxei de 5.000 de lei, prețul unui loc de veci în cimitirul din localitate.

”Am avut o înmormântare, soacra mea. Ea a stat în Tăuți. În ultimii patru ani a fost internată în spitale și azile, având Alzaheimer. Înainte să o ducem în azil a stat și la noi și la Tăuți. A murit vineri. Soția mea a mers și a vorbit cu preotul, preotul i-a spus că o poate îngropa duminică, dar are de plătit o taxă de 5000 de lei pentru că soacra mea nu și-ar fi plătit cotizațiile de 10 ani. Acum eu nu am cum să demonstrez, dar eu nu cred că în ultimii 10 ani soacra nu a plătit. Ne-a zis că în Tăuți s-a hotărât în consiliul Bisericii că cine nu a plătit în ultimii trei ani cotizația trebuie să plătească 50 de milioane să își cumpere locul de veci. Locul de veci soacra îl avea din 86 de când a murit socrul. Cum era atunci cine murea primul celălalt își făcea și el lângă el. Eu nu știu cât e de legal, arată-mi și mie un act că trebuie să dau 5000 de lei. Consilierii din sat au decis că dacă femeie e din sat, hao să lăsăm la 35 de milioane. Cumnata s-a dus și a dat banii ca să o putem îngropa. După două ceasuri ne sună că a aflat popa și că nu se poate așa ceva, nu se fac excepții, trebuie plătit 50 de milioane că nu o îngroapă. Eu am vorbit cu un avocat care mi-a spus că nu există, treaba lui este să vină să o îngroape și dacă trebuie să își recupereze bani de la tine, treaba lui cum face. Mie mi se pare normal să plătim cotizația restantă dacă nu a plătit de 10 ani, poate mai trebuie și penalizări. Nu se poate, ai de plătit 50 de milioane, altfel nu o îngropăm. Duminică dimineață cu nevasta pentru ca în loc de o înmormântare să avem două că moare și asta lângă mine, i-am zis să meargă să ducă banii. Nu a vrut să îi mai ia popa, a zis că el nu o mai îngroapă, că am făcut reclamații, nu îl mai interesează, să ne căutăm popă. A venit nevasta acasă după care un consilier a zis haidați cu banii că îngropăm. Noi trebuia să venim cu mortul și noi ba o îngropam, ba nu o îngropam. Până la urmă ne-am dus, ne-a luat banii, nu s-a mai putut să facă slujbă în biserică, în mijlocul drumului, în fașa cimitirului, ce nu a mai văzut nimeni așa ceva, acolo s-a desfășurat slujba. Nu a vrut să tragă clopotele, la intrarea în sat înainte de înmormântare nu a vrut să bată clopotele și se mira lumea ca la circ. La începutul slujbei preotul spune că nu începe slujba până nu îi cerem iertare și întinde mâna să îi pupăm mâna. Eu vreau să vorbesc cu un avocat să văd dacă se poate să fac o plângere penală”,  a declarat pentru Ziar de Cluj, ginerele defunctei.

În filmare se poate vedea momentul scandalului.

„Nu încep slujba de înmormântare până când familia nu-şi cere iertare pentru modul urât în care s-a comportat cu mine în ultimele trei zile”, a spus preotul ortodox Florin Parasca, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj, preot paroh în Tăuţi, judeţul Cluj.

Membrii familiei şi-au oferit scuzele preotului, iar acesta a întins mâinile să-i fie pupate. În acel moment, oamenii prezenţi la înmormântare au vociferat şi acesta a fost apostrofat: „De ce v-aţi făcut preot?”

Apoi, preotul s-a calmat şi a explicat participanţilor:

„Biserica are rânduiala ei ca orice instituţie. Eu ce vreau cu treaba asta, ca pacea să se aşeze peste noi. Şi eu sunt tulburat şi şi dânşii. Ei îşi cer iertare şi eu îi iert. Acum toţi suntem tensionaţi dar în timp se pot întâmpla lucruri urâte şi neplăcute. Sunteţi oameni în vârstă şi aţi văzut câte necazuri se pot întâmpla în viaţa unei familii, când o familie se răscoală asupra bisericii. De aceea vă spun haideţi să fie cu duh de pace, să ne iertăm şi şi să putem slujim în tihnă că altfel eu nu pot să slujesc. Dumnezeu să vă ierte şi să ridice blestemul asupra familiei dvs. şi asupra urmaşilor şi să îl şteargă. Pentru că modul în care v-aţi comportat în aceste trei zile mi-aţi mâhnit sufletul. Nu m-aţi înţeles. Mi-aţi făcut reclamaţii. M-aţi ponegrit la tot satul. Aţi ajuns tot la cuvintele mele”, a spus preotul Parasca.

Preotul a mai detaliat: „dânşii nu şi-au plătit contribuţia de 10 ani, iar decizia Consiliului acestei parohii este că familia care nu-şi plăteşte cotizaţia în ultimii 3 ani plăteşte locul de veci”.

Reprezentanții Mitropoliei Clujului au precizat că vor transmite în scurt timp un punct de vedere cu privire la această situație conflictuală.

Adauga comentariu