Una dintre clădirile simbol din Turda va fi, în sfârșit, restaurată. Proiectul se ridică la aproape 22 de milioane de lei

Clădirea în care până în 2008 a funcționat judecătoria Turda va fi, în sfârșit, modernizată. Valoarea lucrărilor se ridică la aproape 22 de milioane de lei, bani veniți prin fonduri europene.

„Prin prezentul proiect, administrația publică locală îsi propune transformarea clădirii fostei judecătorii, o clădire simbol a Turzii, într-un spațiu de cultură și educație, de petrecere a timpului liber, atât pentru locuitorii municipiului Turda cât și pentru alți vizitatori”, a anunțat Cristian Matei, primarul municipiului Turda.

Proiectul include lucrări de restaurare și conservare atât în interior, cât și în exterior, lucrări de finisare și aducerea clădirii cât mai aproape de forma ei originală. Totodată, curtea interioară va fi amenajată, iar clădirea și spațiul public lateral vor fi echipate și dotate, așa încât clădirea să devină un puternic centru cultural funcțional.

Imobilul din Piața Republicii nr. 5, a fost construit în perioada 1795-1806. La ridicarea clădirii au fost folosite exclusiv pietre fasonate aduse din castrul roman Potaissa, situat pe Dealul Cetății. Imobilul a găzduit pe rând primăria Turda, Tribunalul și, în final, Judecătoria Turda. În 2008, din cauza pericolului de surpare a clădirii, Judecătoria și Parchetul s-au mutat în alte sedii.

Adauga comentariu