Un preot paroh din Cluj și-a îngropat soția în curtea bisericii dintre blocuri. Enoriaşii s-au REVOLTAT: "Suntem într-un oraş de CINCI STELE. Ne îngropăm morţii pe unde apucăm". Autorităţile dau din umeri

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a oficiat slujba de înmormântare și recunoaște că situația e delicată, dar face apel la tradițiile românești, arata Evenimentul Zilei.

Locuitorii unuia dintre cele mai mari cartiere ale Clujului se plâng de faptul că în curtea bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”, situată foarte aproape de mai multe blocuri de locuințe, a fost înmormântată o persoană, care a fost soția preotului paroh, Petru Varga.

Mormântul a fost săpat foarte aproape de gardul Institutului de Cercetări în Chimie „Raluca Ripan” și la 50 de metri de blocurile de locuințe.

„Suntem într-un oraș de cinci stele. Suntem Capitală Europeană a Tineretului și noi ne comportăm ca în Evul Mediu. Ne îngropăm morții pe unde apucăm, în cazul de față în curtea bisericii. Dacă îmi îngrop și eu morții în spatele blocului în care locuiesc, totul va fi bine”, spune George Desmirean, un clujean care locuiește în blocul de vizavi de biserica din cartierul Grigorescu.

Oamenii, care sunt extrem de nemulțumiți de situația creată, spun că la slujba de înmormântare a participat inclusiv mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și că nicio autoritate nu și-a dat seama și nu a intervenit pentru a dispune ca persoana decedată să fie îngropată într-un cimitir aurorizat.

„Acum asta ne mai lipsea, cimitir lângă blocuri. În zonă trec conducte de apă potabilă, sunt copii care se joacă toată ziua. Cine a autorizat acel cimitir, pentru că suntem siguri că Direcția de Sănătate Publică nici nu știe de caz. Cei de la Agenția de Mediu ce au de spus, dar cei de la Primăria Cluj Napoca”, mai spune clujeanul.

Preoții o dau pe datini

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a oficiat slujba de înmormântare și spune că nu este nimic anormal ca o persoană apropiată bisericii să fie îngropată în curtea acesteia. „În tradiția românească tot timpul s-a făcut așa. Nu cred că din punct de vedere sanitar se va întâmpla ceva rău. Morminte mai sunt pe lângă biserici, ce-i drept nu la biserica unde s-a oficiat slujba”, a spus IPS Andrei.

Primăria și DSP Cluj dau din umeri

Deși există legi clare care interzic înhumarea persoanelor decedate în alte locuri decât în cimitire autorizate, oficialii de la Primăria Cluj Napoca și cei de la Direcția de Sănătate Cluj dau din umeri. „Înhumările și reînhumările se fac numai în cimitire autorizate sanitar. Cimitirele vor fi împrejmuite cu gard și cu o perdea de arbori. Între morminte și gardul cimitirului va fi lăsată o zonă liberă de trei metri”, se arată în ordinul Ministerului Sănătății 119/2004.

Iulia Perșa de la Biroul de Presă al Primăriei Cluj Napoca ne-a declarat că inspectorii nu au fost informați că un cadavru va fi înhumat în curtea unei biserici din Cluj. „Noi nu am știut nimic. Problema este acum la DSP Cluj”, a spus Perșa.

La DSP Cluj nu s-a cerut niciun aviz, dar nici nu se știe ce soluții se vor adopta. „Avem două acte normative în domeniu, o lege și un ordin de ministru. Nouă nu ne-a cerut nimeni niciun aviz, nici pentru înființarea unui cimitir și nici pentru ca o persoană decedată să fie îngropată în curtea unei biserici, dintrun cartier de locuințe”, ne-a declarat Dorina Duma, director interimar al DSP Cluj.

Sursa: Evenimentul Zilei

Adauga comentariu