Tinerii Ortodocsi au primit 5 miliarde de la Primarie, dar nu au un sediu pentru asociatie

Asociatia Tinerilor Ortodocsi, cea care a primit 500.000 de lei din sacul cu bani al municipiului pentru a organiza un eveniment religios la Cluj, nu are nici macar un sediu in care membrii ei sa se intalneasca.

In actele depuse la Primaria Cluj-Napoca, sediul asociatiei se afla in Piata Avram Iancu numarul 18, adica la Mitropolia Clujului, Marauresului si Salajului. Asta doar teoretic, pentru ca practic, Asociatia Tinerilor Ortodocsi nu are o locatie exacta.

La Mitropolie, portarul ridica din umeri, spune ca nu a auzit nicodata de aceasta asociatie si ca, mai mult ca sigur, nu are sediul aici.

“Nu cred ca e aici. Nu stiu, n-am auzit”, spune omul, sincer.

In biroul lui Radu Copil, presedintele asociatiei, la care suntem condusi de un preot, aflam mai multe detalii. Asociatia nu are sediu si nici  nu va avea unul curand, cu toate ca intalnirile Tinerilor Ortodocsi au devenit, din martie, bilunare.

“Nu avem un sediu aparte. Noi suntem doua asociatii mari la Cluj, ASCOR (Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi) si noua infiintata ATCOR (Asociatia Tinerilor Crestini Ortodocsi). ASCOR are sediu, se intalneste la Biserica studentilor, noi inca nu avem. Adresa e aici, dar nu avem un sediu special. Intalnirile le-am facut la biserici, in cadru unor seri de teatru, in pelerinaje. Probabil o sa avem sediu la Centrul Misionar Social de pe Calea Turzii, cel care se afla acum in constructie”, spune presedintele asociatiei, Radu Copil.

Banii si religia

500.000 de lei din bugetul orasului, adica peste 110.000 de euro, merg anul acesta catre Asociatia Tinerilor Crestini Ortodocsi Cluj, pentru un eveniment “strategic” al Capitalei Eropene a Tineretului 2015, prezentat de Federatia SHARE inca de anul trecut.  Evenimentul se numeste “Tinerii ortodocsi, impreuna pentru viitorul Europei”, iar in spatele lui se afla mai multi profesori de Religie din Cluj-Napoca si preoti, in frunte cu IPS Andrei, Mitropolitul Clujului.

Din echipa proiectului face parte si preotul Bogdan Ivanov, cel care este purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, iar presedintele asociatiei este Radu Copil. Evenimentul religios este planuit sa se desfasoare in 4-7 septembrie 2015.

Pentru ce are nevoie Biserica Ortodoxa de o suma de bani atat de mare?

“Timp de 4 zile, vom organiza in orasul nostru un program complex cu numeroase manifestari culturale (vizitarea muzeelor si a obiectivelor culturale ale orasului, vernisarea de expozitii: foto, grafica, iconografie, sculptura), artistice (concert public de muzica usoara cu Holograf, de muzica folk cu Florin Sasarman si invitatii sai (Ducu Bertzi, Magda Puscas & Band), respectiv de muzica populara cu Ionut Fulea si invitatii sai), educative (Conferinta renumitului Parinte Rafail Noica -fiul marelui filosof roman Constantin Noica- si Arhimandritul Zaharia Zaharou din Anglia la Sala Polivalenta, dezbateri de grup, prezentari tematice diverse, workshop-uri tematice stradale), ecologice (vizite tematice in Gradina Botanica, activitati specifice: nature photo hunt, prezentari tematice, biodiversitate, conservarea ecosistemelor urbane, vizitarea a unor zone protejate din judetul Cluj, plantarea simbolica a unui arbore al tinerilor etc) si interactive (spectacol de muzica folk pentru tineri amatori, spectacol de teatru de tineret, dansuri populare ale ansamblurilor de tineret clujene, ateliere publice, procesiunea tineretii si altele).”, spun organizatorii in cererea de finantare depusa la Primaria Cluj-Napoca.

Jurnalista Ziar de Cluj Ioana Oros a scris inca de la bun inceput despre cat de generoasa a fost Primaria Cluj-Napoca cu acest ONG infiintat la initiativa Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului. Initial, Asociatia Tinerilor Ortodocsi Cluj a cerut de la bugetul local o finantare de 1,2 milioane de lei, dar a primit o alocare de 500.000 de lei.

sursa foto: buzznews.ro

Comentarii

jeni

19.03.2015 08:33

Parerea mea este ca aceste asociatii sunt doar o alta modalitate a BOR de a pune mana pe bani publici. Peste 20.000.000.000 (douazeci de miliarde) de euro a primit BOR de la stat de la revolutie pana acum, ca sa isi faca pe toate strazile cate o piramida, unele cu acoperis aurit!In Romania avem 425 de spitale, 4.700 de şcoli si 18.300 de BISERICI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BOR are peste 100.000 (una suta mii) de angajati taietori de frunze la caini, care nu produc nimic, PLATITI DIN BANII STATULUI cu salarii mai mari decat al unui profesor debutant sau medic rezident!.BOR este CANCERUL ROMANIEI! 

jeni

19.03.2015 11:19

Stiati ca mitropoliutul Andreicut si-a turnat la Securitate enoriasii chiar de la spovedanie?Pt. incalcarea secretului spovedaniei, nu ar mai avea voie sa fie nici macar preot (conform legilor BOR), decum mitropolit :))))))––––––––-În anul 2007 a fost deconspirat ca fost colaborator al Securității, cunoscut cu numele de cod „Ionică”.[5] Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități a stabilit în ședința sa din 13 septembrie 2007 faptul că Andrei Andreicuț a făcut poliție politică.Ca informator a urmărit o călugăriță greco-catolică clandestină, l-a denunțat pe Octavian Bârlea, superiorul uniților din Germania pentru apelul său către românii din străinătate etc.Dosarul său de rețea nr. 354 arată că unul dintre credincioși venise la el să-i mărturisească problemele de natură sentimentală și faptul că intenționează să se căsătorească cu o străină. Andreicuț l-a denunțat scriind în nota sa informativă către Securitate din 28 octombrie 1983 toate aceste date intime.––––––––-Sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Andreicut#Rela.C8.9Bia_cu_fosta_Securitate 

Roxana

30.03.2015 11:24

Pentru dna jeni: Sa stiti ca wikipedia e o sursa foarte "de incredere". ORICINE POATE POSTA ORICE!

cineva

19.03.2015 11:41

Oamenii astia devin tot mai penibili pe zi ce trece. Pe langa faptul ca Boc imparte bani cu nemiluita, in stanga si in dreapta, la pupincuristii de pe ordinea de zi, lipsa unui sediu activ e doar o dovada si o modalitate de a mai spala niste banuti. Intreb si eu, ca tot omul de rand. Daca o firma nu are sediu fizic, nu doar in hartii, cum poate primii bani de la Primarie? Adica, Cei din CL nu au verificat sa vada daca oamenii astia chiar isi desfasoara activitatea conform sau sunt asa, de florile cucului? Pentru ca, in felul asta, pot sa-mi deschid si eu o Asociatie fictiva, sa ma dau bine pe langa Boc si sa sug bani de la cetateni. Asa-i usor.

Beluga

19.03.2015 12:19

Amin !(ca sa ramanem in context )

andrea

19.03.2015 14:49

Oare cand o sa isi dea seaman si babetele alea borate care vorbesc numai de Dumnezo, ca preotul ala pe care il venereaza 24/24 pana si noaptea, ii mai corupt ca toti politicienii la un loc?

TudoR

19.03.2015 15:35

TINERETUL ORTODOX, sa se ocupe de : numeroasele TINERE care fac AVORTURI, CONTRACEPTIE, HOMOSEXUALI ,  TINERII din CLUBURI, TINERII DROGATI sau DEPENDENTI, cei DEPRESIVI, cei care suferă pt ca sunt la prima despartire de prieten, prietena ( unii se sinucid, crime...) , cei FARA loc de MUNCA, din fam DEZORGANIZATE, cei fara AJUTOR pt TRAI DECENT, STUDII, ABANDONATI in spitale...  TABERE PT TINERET ( DURAU e stațiune daruita BOR de guvern si e goală)  VIZITE LA MANASTIRI, mitologie CRESTINA etc !!!!  NU CONCERTE HOLOGRAF sa SI VIZITE LA GRĂDINA BOTANICA SI MUZEE!!! Asta sa o facă alții NU TINERII ORTODOCSI pe BANII NOSTRII !!! Sunt ortodox dar e rusinos programul propus si faptul ca BOR, atât de BOGAT , CERSESTE SI FURA CONSTANT , poporul , folosind toate ocaziile, INCLUSIV ACEASTA!!! REFACETI PROGRAMUL ! MĂCAR ATÂT! Ati atras URA POPORULUI ( vezi comentariile!) 

Ioana

30.03.2015 10:44

Sunteti atat de amuzanti cei care comentati DOAMNA Jeni, AndreiSecuristu, Tudor. Voi lasati aceleasi comenturi la toate articolele care au legatura cu Biserica Ortodoxa. Ma distrati copios. Cred ca deja si cei care nu au legatura cu Biserica sunt suprasaturati de aceleasi afirmarii. Plus ca modul in care le formulati arata cat sunt de "adevarate". :)) 

Ioana

30.03.2015 10:45

Sunteti atat de amuzanti cei care comentati DOAMNA Jeni, AndreiSecuristu, Tudor. Voi lasati aceleasi comenturi la toate articolele care au legatura cu Biserica Ortodoxa. Ma distrati copios. Cred ca deja si cei care nu au legatura cu Biserica sunt suprasaturati de aceleasi afirmarii. Plus ca modul in care le formulati arata cat sunt de "adevarate". :)) 

Roxana

30.03.2015 11:21

Ma amuz sa vad aceleasi comentarii luate cu "copy/paste" la toate articolele legate de aceast subiect. Si mai amuzant este ca vorbesc despre ortodoxie oameni care nu au nicio legatura cu asta. Felicitari Radu Copil pentru initiativa! Ma bucur ca se face ceva pentru tinerii ortodocsi.

Adauga comentariu