Tarnița, lacul de unde bem apă, înconjurat de un munte de gunoaie - Video

Tarnița, lacul de unde clujenii beau apă, a devenit în această vară toaletă publică și ghenă de gunoi. Niciodată până acum cantitatea de gunoaie prezentă în această zonă nu a fost atât de mare, acum nemaiexistând practic loc unde să nu vezi aruncate badoage de bere, sticle de suc, ambalaje de dulciuri, pachete de țigări consumate și fel de fel de resturi menajere.

Cum mergi înspre barajul Tarnița, încă din Someșu Rece, marginea drumului este împânzită de gunoaie, care răsar pretutindeni printre firele de iarbă, printre copaci, semn că locuitorii orașului care se dorește Capitală Culturală Europeană au trecut pe aici.

Pe alocuri, munți de gunoaie fetide se ridică în zare, un peisaj dezolant care mai și pute de-ți strâmbă nasul, adevărate focare de infecție aflate la doar câțiva zeci de metri de buza lacului. 

La baza lacului, tinerii lasă în urma lor covoare de coji de semințe, dar asta nici nu ar fi o problemă ecologică, doar una estetică, dacă ei nu ar arunca, până și în lac, toate sticlele și ambalaje care le trec prin mâini.

Unii tineri, mai ecologiști, s-au gândit să scape de gunoi în stilul Pata Rât, adică dându-i foc. Numai că au ars, în bătaie de joc, până și badoagele de bere care, evident, au rămas mărturie nesimțirii lor.

Tarnița, lacul de unde bem apă, este înconjurat de gunoaie care, inevitabil, de pe maluri ajung și în apă. Blestemul gunoaielor la Cluj devine unul din ce în ce mai agresiv. După ce am ajuns să respirăm gunoaie arse de la Pata Rât, unde rampa Salprest se aprinde „spontan” de fiecare dată când această spontaneitate este convenabilă anumitor interese, în curând (dacă nu deja) vom ajunge să bem apă dintr-un lac doldora de gunoaie. Iar vina se împarte tot între gunoaie: între gunoaiele din mentalitatea oamenilor care aruncă deșeurile exact unde le produc și între gunoaiele care au infectat mediul politic ce nu rezolvă problema gunoaielor.

Comentarii

vlad

04.09.2016 15:55

...nu ar fi o noutate...nu e prima oara si nici ultima...oricum ar fi asta denota dezinteresul autoritatilor , primariilor , a celor ce au construit in zona (cu sau fara autorizatie si fezabilitate , cu mita si spaga sau nu) si a populatei care isi petrec week end-ul in zone protejate sau nu si nu in ultimul rind a garzii de mediu... oricum ar fi tot acolo se ajunge atita timp cit cei in drept sa protejeze aceste zone nu-si fac trega deoarece si legea e foarte si pra permisiva in orice sens...asa ca nu va mai plingeti atit si multumitii cu laude autoritatilor , primariilor , primarilor si celor ce au construit in zone fara a avea o baza reala pentru asa ceva si fara zone de depozitare sau fose septice...e trist deoarece asta se va rasfringe asupra generatiilor viitoare cind vor trebui sa mearga la spitale si medici din cauza imbolnavirilor...

Dorel

25.09.2016 14:46

Marea problema nu e ca autoritatile nu-si fac treaba. Nici educatia primatelor carora le e lene sa-si puna dejectiile in punga si sa le duca pana in Cluj la o pubela. Ca orice analfabet fara educatie stie ca nu-i in regula sa-ti lasi gunoaiele in natura. Marea problema e nesimtirea.

mihai

05.09.2016 09:01

Educatia noastră lipseste cu desăvârșire. In parte pentru ca majoritatea adultilor sunt needucati, din aceleași motive din care progeniturile lor vor fi needucate la rândul lor. Dar in principal de pe băncile scolilor porneste educatia, însă acestea cultivă alte valori in clipa de față.

Phantom

14.09.2016 12:10

Nepasarea autoritatilor,mai preocupate sa fure lemne,apele romane si consiliul judetean ...plus nesimtirea tipica a romanilor..nu vavtrece mult si ne vom imbolnavi de la apa din tarnita-gilau..acum o luna era plin de peturi si alte gunoaie

nicu

14.09.2016 22:05

Asta e doar o parte , dar trebuie avut in vedere si faptul ca in barajul de la Tarnita ajunge prin galerii si apa de la Soimu [amonte de valea ierii] Negruta ,Dumitreasa ,din barajul de langa Maguri si lotu4 care se varsa in barajul de la Belis si cea care curge prin Racatau care in aval se varsa tot prin galerie in barajul Tarnita.Asa ca la ce ati semnalat dvs.se adauga si gunoaiele aruncate in albiile acestora,si din pacate nu-s putine.

Adauga comentariu