ȚARA FĂRĂ AUTORIZAȚIE ISU

România e condamnată să nu învețe nimic din lecțiile istoriei.

Poporul ăsta e condamnat la uitare și la repetare.

În octombrie se fac 5 ani de la dezastrul din Colectiv, în care au decedat 64 de oameni. A fost acolo un cocktail Molotov de corupție, inconștiență și incompetență, care au dus la moarte. A fost momentul în care a pornit mișcarea corupția ucide și părea că se vor schimba niște lucruri. Doar părea.

La doi ani de la Colectiv, pe 30 octombrie, 2017, digi24.ro scria: „Doi ani au trecut de la tragedia din Colectiv. Nici azi, sute de cluburi nu au încă autorizaţie de la pompieri sau nu respectă normele de prevenire în cazul incendiilor. Pompierii nu ştiu câte cluburi funcţionează în total. În Bucureşti, oamenii legii au dat numai pentru 8 cluburi autorizaţii de securitate la incendiu, din noiembrie 2015 şi până azi. Iar asta nu este singura problemă. În unele cluburi din Capitală încă se fumează, deşi este interzis. Situaţia este asemănătoare şi la Iaşi.”

La trei ani de la Colectiv, pe 28 noiembrie, 2018, stirileprotv.ro scria: „Curând se împlinesc 3 ani de la tragedia petrecută în clubul Colectiv⁣, iar România este încă plină de cluburi, baruri, pensiuni, sau mall-uri, care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Peste 3.200 nu îndeplinesc nici măcar cerinţele pentru avizare. 280 de cluburi precum Colectiv nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Asta scrie în bilanţul făcut de pompieri, însă cifrele pot fi mult mai mari, pentru că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă numără doar acele spaţii aflate în evidenţă. Mai mult, alte aproape 5.000 de spaţii au doar aviz, iar asta înseamnă că proprietarii doar au promis că vor dota clădirile în care îşi desfăşoară activitatea cu suficiente căi de evacuare, instalații de stingere şi evacuare a fumului şi detectoare de fum. Abia după ce pompierii constată existenţa acestor măsuri primesc şi autorizaţia.

La patru ani de la Colectiv, pe 30 octombrie 2019, agerpres.ro scria: „Maiorul Lucian Trefaş, prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, a declarat miercuri că, la patru ani după incendiul din clubul Colectiv, nu se urmează paşii normali privind eliberarea autorizaţiei de incendiu şi astfel există în continuare în judeţ localuri, cluburi, restaurante care nu respectă regulile în acest sens.”

Ne-am învățat lecția de ne-am rupt. Societatea asta e atât de bolnavă, încât nici moartea nu o mai mișcă, nu o mai schimbă. Au murit 64 de oameni, aia e, ghinion, viața merge mai departe, fără autorizație ISU.

Și cum să se schimbe societatea, când e compusă din oameni ca subofițerul ISU Dâmbovița, Dan Tița?

Pe 26 septembrie 2019, la patru ani de la Colectiv, subomul deghizat în subofițer cere 5.000 de lei mită unei firme, ca să nu o amendeze pentru că nu respecta normele de securitate la incendiu.

Primește 1.000 de lei. Ăsta a fost prețul pe care l-a pus pe siguranța și viața unor oameni. 1.000 de lei. Este prins în flagrant și condamnat la 5 ani de închisoare, dar sentința nu este definitivă. Are tupeul să facă apel. A fost prins ÎN FLAGRANT cu 1.000 de lei mită în buzunar, dar face apel. Și-a încercat nocorul, nu se știe niciodată cu justiția română, poate are judecătorul o zi bună și te iartă.

Primește acum sentința definitivă de 5 ani de închisoare cu executare. S-a făcut dreptate, în țara fără autorizație ISU. S-a făcut dreptate, în țara care nu a învățat nimic. S-a făcut dreptate, în țara patronilor inconștienți, care se joacă cu viețile celor care le intră în localuri.

S-a făcut dreptate, în țara în care ai mai multe șanse să supraviețuiești, dacă nu ajungi într-un spital. Mai țineți minte cum ne spuneau, după Colectiv, Arafat și Băniciou că avem de toate în țară, de au ajuns victimele să se trateze prin străinătate? S-a făcut atâta dreptate, încât și acum, în timpul pandemiei, avem de toate în spitale.

S-a făcut dreptate, dar degeaba. Țara asta e o nedreptate.

Adauga comentariu