Sute de clujeni au mărșăluit pentru carte

Clujul încă citește! Dovadă stau sutele clujeni care au participat la Marșul Lecturii, eveniment care dă startul Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT). Participanții au fost în special tineri, elevi și studenți pasionați de citit.

Cu cărțile la purtător peste 300 de clujeni au pornit într-un marș din fața Universității Babeș-Bolyai până în Piața Unirii. Pe tot parcursul traseului, elevii și studenții au ținut în aer cărțile preferate, de la seria Harry Potter la romanele lui Jules Verne. Mai mult, câțiva copii au și citit fragmente din cărțile preferate, la microfon. Au participat la marș zeci de elevi de la diferite școli din municipiu, însoțiți de profesori.

”Promovând cartea, făcând un marș al lecturii, invitându-i pe tineri la lectură, credem că am câștigat ceva. Mă refer la o comunitate. Pentru că o comunitate care nu citește nu are viziune, și o comunitate care nu are viziune nu are viitor. Avem așteptări, ca și la celelalte ediții, ca să vină clujeanul să cumpere cărți de la editurile care au stand aici și sunt edituri foarte serioase.

Cele mai importante edituri din România sunt aici. Noi dorim să intrăm în rândul lumii normale, suntem pe ultimul loc la cititul de cărți, la cumpăratul de cărți. Mai multe cărți se vând în Ungaria decât în România. Promovăm lectura, să găsim o împletire între lumea internetului și lumea cărții”, a declarat George Vasile Dâncu, directorul FICT pentru Ziar de Cluj și NCN.

mars carte

La marș au participat și poetul Ion Mureșan, scriitorul Dinu Flămând și Irina Petraș, președinta Uniunii Scriitorilor din România. Fiecare a urcat pe scena improvizată din fața statuii corifeilor Școlii Ardelene și a transmis câte un mesaj iubitorilor de carte prezenți la eveniment, despre importanța lecturii.

Pentru unii clujeni a fost prima ocazie de acest fel la care au participat și au profitat de ea ca să schimbe impresii despre cărți cu alți cititori.

”N-am mai fost niciodată și chiar mă bucur că am venit și am avut privilegiul să îmi aduc și cartea preferată ca să le-o recomand și celorlalți și bineînțeles să văd și alte cărți”, a afirmat un tânăr.

Festivalului de carte international transilvania a debutat marți, 3 octombrie, și va continua pe parcursul întregii săptămâni. Organizatorii au mai pregatit lansări de carte, recitale și alte activități de delectare a publicului pasionat de literatură și artă.

Comentarii

Claudia

04.10.2017 05:20

Copiii au fost duși acolo cu japca, ca pe vremea împușcatului, când copiii trebuiau să participe la tot felul de tâmpenii, însoțiți de profesori. Dacă s-ar fi dus cu părinții, de bună voie, era cu totul altceva!Pentru a promova cititul în rândul tinerilor ar trebui, în primul rând, ca scriitorii, cei care ar putea avea o influență pozitivă asupra legiuitorilor, să se implice în programele școlare la Limba și literatura română. O mulțime din textele studiate în școală sunt tâmpite, nelalocul lor ( "Povestea unui om leneș" la clasa a IIa, de exemplu), anacronice. Se face, începând din clasa a Va teribil de multă teorie, ca și cum am pregăti copiii să devină critici literari (canal de comunicare, repertoriu comun, emițător, receptor, etc. etc), în loc să le stimulăm imaginația și apetitul de lectură prin citirea unor texte frumoase, pe înțelegerea lor, atrăgatoare.

Adauga comentariu