Sanitas vrea să dea în judecată Parlamentul pentru Legea salarizării unitare

Premieră în România. Un sindicat din Cluj vrea sa dea în judecată Parlamentul pentru Legea Salarizării Unitare. Mai mult, le cere magistraților să dispună rectificarea acesteia.  

SANITAS, sindicatul ce reprezintă personalul medical din Cluj, a contestat deja legea la Parlament și cere modificarea acesteia. Motivul: produce inechități salariale în rândul personalului medical.

„Noi o să adunăm semnături de la toți asistenții și infirmierii și o să trimitem la Guvern, la Parlament, la toți cei care ne pot ajuta. Probabil tot Parlamentul, că acolo se poate schimba legea”, a declarat Maria Bizo, vicepreședinte SANITAS Cluj, care, întrebată dacă sindicatul se gândește să conteste legea și în instanță, a precizat:

 „De aceea am și trimis la Parlament, că legea prevede ca în termen de 30 de zile de când apare în Monitorul Oficial poate fi contestată, iar dacă noi nu trimiteam această adresă, nu mai puteam să dăm în instanță și de aceea am și trimis.”

Sindicaliștii spun că noua grilă prevede, într-adevăr, creșteri salariale. Dar fără să țină cont de studii sau experiență. Așa se face că un șofer de autoutilitară ce transportă materialele spitalului va câștiga același salariu cu o asistentă medicală cu experiență.

Un asistent medical cu studii postliceale va primi, conform legii salarizării unitare, 4622 de lei. Iar un șofer – 4563 lei, cu doar câteva zeci de lei mai puțin decât asistentul. Un alt exemplu – un asistent medical cu studii superioare va avea salariu de 5150 lei. Iar un registrator - funcție ce nu necesită studii superioare sau experiență în domeniul medical - va câștiga aproape 4500 de lei. Și brancardierii vor avea salarii cât asistentele – 3496 de lei.

Aceste diferențe sunt motivele care îi fac pe sindicaliști să ceară în fața judecătorilor modificarea legii. Pentru că, spun ei, metodele clasice nu mai funcționează.

„Să mergem până în București, să pichetăm, scapă de noi în 2 ore, eu cred că acum cu pichetatul  și cu mitingul nu se mai rezolvă nimic. Pentru că nu ne ascultă, nu ne bagă în seamă”, a declarat Maria Bizo, vicepreședinte SANITAS Cluj.

O altă nemulțumire a oamenilor din domeniul sanitar este tăierea sporurilor, prevăzută în legea salarizării.

Foto: Facebook Sindicatul Județean Sanitas Cluj

Adauga comentariu