Restricționarea circulației taximetrelor pe banda BUS provoacă nemulțumire: „Vom merge în instanță”

Proiectul care reglementează accesul și circulația taximetrelor pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun de pe raza municipiului Cluj-Napoca a stârnit nemulțumirea taximetriștilor. Aceștia consideră că noul regulament, bazat pe un studiu de trafic, îi dezavantajează. 

„Mergem în instanță. 

După ce vom merge în instanță, cred că vom notifica toți consilierii locali și vom semnala că votează un proiect care încalcă legea”, a susțint Ioan Pugna, reprezentantul Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania. 

CITEȘTE ȘI: Acces condiționat pentru taximetre pe banda BUS de pe Titulescu și Ferdinand: doar taxiuri cu client, preluarea și debarcarea de pe banda dedicată nu este permisă

Autoritățile au lansat în dezbatere publică regulamentul care permite accesul condiționat al taximetrelor pe banda BUS de pe Bdul Nicolae Titluescu și str Regele Ferdinand. 

- Accesul este permis doar taxiurilor cu client
- Nu este permisă îmbarcarea-debarcarea clienților de pe banda BUS
- Nu se permite utilizarea stațiilor de transport public în comun ca puncta de îmbarcare/debarcare a clienților, cu excepția intervalului 23.00 – 5.00.

De asemenea, prin execpție de la aceste prevederi,

- nu se permite accesul taximetrelor pe benzile dedicate atunci când frecvența mijloacelor de transport în comun ajunge la 60 de unități/oră.

„Ce este ciudat e că în referatul de aprobare al primarului, accesul taximetrelor este PERMIS pe toate segmentele benzii BUS, fără nicio excepție, așa cum a rezultat din studiul V1”, semnalează Ioan Pugna. 

Însă, potrivit variantei finale aprobate în comisia de specialitate, transportul public în regim de taxi nu beneficiază de facilitățile aplicate unui serviciu de transport public:

„OG49/2019

ART. 20 AL 2 Autoturismele care efectuează transport alternativ nu beneficiază de facilitățile de trafic aferente serviciilor publice de transport local”, se arată în varianta analizată de comisiile de specialitate. 

Potrivit noului regulament, taximetrele vor putea circula condiționat pe banda de pe str Regele Ferdinand și pe banda de pe Bdul Nicolae Titulescu, doar în anumite condiții. 

Proiectul se află în analiză până în 26 octombrie 2021. (Detalii AICI).

În aprilie 2021, taximetriștii clujeni anunțau că și-au câștigat dreptul de a circula pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun, având legislația de partea lor dar și două sentințe civile favorabile. 

CITEȘTE ȘITaximetriștii clujeni au câștigat în instanță dreptul DE A CIRCULA pe benzile dedicate transportului în comun

Adauga comentariu