Restaurantele din Cluj, în colaps, din cauza menținerii restricțiilor: „Nu știu dacă HoReCa va supraviețui…”

Relaxarea așteptată de români de la 1 iulie va fi, cel mai probabil amânată, iar abia miercuri Guvernul urmează să facă o „analiză” a planului de măsuri ce urmează să fie adoptate. În mod clar, industria ospitalității este direct vizată de menținerea măsurilor restrictive și imposibilitatea de a redeschide spațiile de interior a restaurantelor. Măsurile de sprijin din partea autorităților s-au limitat doar la amânarea unor taxe și plăți, iar redeschiderea teraselor de la 1 iunie s-a dovedit a fi o măsură cu un impact redus. Recent, premierul Ludovic Orban s-a arătat iritat când a fost întrebat despre noua etapă de relaxare și redeschiderea restaurantelor care s-a întâmplat în majoritatea țărilor Uniunii Europene. „V-aș ruga dacă aveți întrebări legate de obiectivele de investiții…”, i-a răspuns premierul jurnalistului care i-a adresat o întrebare în acest sens. În răstimpul în care guvernanții lansează promisiuni despre digitalizare și investiții, un întreg sector economic a intrat în colaps, fără șanse de revenire. 

Amânarea ridicării restricțiilor pentru o serie de domenii de activitate este motivată prin creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus. În vreme ce știrile despre răspândirea infecțiilor cu Covid-19 sunt actualizate în permanență, aceste date nu par a fi coroborate cu numărul în creștere al testărilor. 

„Recomandările specialiștilor din Grupul Tehnico-Științific sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie”, a declarat luni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Grija pentru sănătatea cetățenilor nu pare să țină cont și de sănătatea financiară a acestora, iar măsurile de sprijinire a industriei ospitalității par să se rezume exclusiv la un plan restrictiv.

„Evoluția în ultimele 10 zile e o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare. Planul de relaxare pe care l-am pus la punct este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile și e necesară o evaluare pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile”, a declarat Lucovid Orban, citat de digi24.

Conform unor surse, specialiștii reuniți luni dimineață în ședința grupului tehnic pentru COVID, au decis să nu introducă noi măsuri de relaxare de la 1 iulie. 

Și proprietarii de restaurante din Cluj sunt afectați direct de lipsa de viziune a Guvernului Orban.

Fără o infuzie de capital ori a unui program financiar de sprijin a industriei HoReCa, viitorul acestui sector economic devine tot mai incert. 

Iar impasul în care a intrat industria ospitalității a fost resimțit chiar înainte de instalarea stării de urgență, din cauza precauției clienților…

„Cu ce ne ajută pe noi statul? Cu NIMIC.

Restaurantele au avut probleme înainte de declararea stării de urgență. Din cauza mediatizării situației, oamenii  nu au mai avut încredere, nu au mai venit să mânânce la restaurant.

Luna martie a fost complet compromisă. Iar noi am închis înainte să intrăm în starea de urgență”, a declarat unul dintre proprietarii de restaurante din Cluj-Napoca. 

Din păcate, redeschiderea teraselor de la 1 iunie a însemnat prea puțin pentru acest sector, iar asta întrucât numărul meselor a fost considerabil redus pentru păstrarea distanței sociale, iar vremea capricioasă nu permite desfășurarea în permanență a activității.

„Situația nu a fost redresată după deschiderea teraselor. Dacă plouă în permanență pe parcursul unei luni de zile, ce poți să faci? 

Pur și simplu, firmele ori zona Horeca nu au fost cu nimic ajutate financiar, bani de la stat nu am primit pentru supraviețuire. Acum, că am mai avut niște amânări de plăți, e prea puțin. Poate contează în cazul unui restaurant mai mic, poți face față, altfel…

Vă dați seama că atunci când îți faci o afacere, faci un business plan și ai un break-even pe care trebuie să-l atingi zilnic, iar dacă nu reușești, atunci ești în minus. 

Și acel minus doar se adună. 

Și dacă ai, și dacă n-ai clienți, tot ai de plătit salarii, chirie pentru spațiu, curent, gaz, apă etc.

Toate astea funcționează, iar cheltuielile fixe trebuie plătite oricum”, a adăugat reprezentantul unul restaurant din Cluj.

Pierderile financiare comparative cu aceeași perioadă a anului trecut pot fi și de 100%.

„Pierderile sunt de fapt incalculabile.

Dacă ești închis în totalitate 3 luni de zile, pierderile sunt de 100%. Dacă funcționezi parțial, pierderile sunt la jumătate. Oricum, nu ești pe profit, ești pe pierdere. 

Nu știu dacă Horeca va supraviețui în Cluj…

Poate că la mare, unde au început să plece românii, restaurantele vor supraviețui. Dar nici aici nu e sigur.

În rest, suntem doar cu terasele deschise, iar în aceste condiții este foarte greu să supraviețuiești”.

La nivel local, sprijinul acordat de autorități este cât se poate de limitat. 

„Local nu ai cum să beneficiezi de scutiri sau sprijin, numai dacă ai localul în centru și trebuie să plătești Primăriei. Licitațiile, din câte știu, nu au mai fost organizate în acest an și condițiile au rămas aceleași, dar tot n-au fost clarificate. 

Spre exemplu, dacă vin clienții și se așează la masă, dacă începe să plouă, nu ai cum să le oferi un adăpost să-și termine masa. 

Oricum, în lipsa evenimentelor pe durata verii, Clujul este un oraș gol.

Fără studenți, fără turiști, fără evenimentele care să ne umple orașul de oameni, în aceste luni mai slabe e tot mai dificil. Dacă nu sunt nici turiști și nici evenimente, în condițiile în care oamenii pleacă în concedii, va fi foarte greu să susții afacerea. 

Până la această situație, aveam multe evenimente care se desfășurau în interior, neavând spațiul din interior, doar cel de afară… pe timp de zi este foarte cald, oamenii evită să ia masa de prânz la terasă, iar seara, dacă ai prins o ploaie, e gata. 

Și este vorba de un minus care se adaugă la pierderea ta lunară”, a conchis reprezentantul unui restaurant.

De curând, premierul Ludovic Orban a fost acuzat că „disprețuiește" industria ospitalității și „sacrifică" zeci de mii de locuri de muncă.

„Orban dispretuieste industria ospitalitatii si ii batjocoreste pe reprezentantii ei cu orice ocazie! Guvernul Orban a hotarat, cu de la sine putere, sacrificarea industriei ospitalitatii si sacrificarea a zeci de mii de locuri de munca.

Acesta este rezultatul amanarii redeschiderii restaurantelor, moment ce era asteptat sa se intample de la 1 iulie.

Asta le-a promis Guvernul Orban reprezentantilor acestui domeniu, angajatorilor si angajatilor, familiilor acestora. Multi antreprenori si-au pus sperantele in vorbele aruncate in vant de Guvern si au sperat ca Orban si gasca lui se vor tine de cuvant si isi vor putea redeschide afacerile.

Pe baza acestor promisiuni au tinut cu dintii de angajatii pe care ii aveau, chiar platindu-i din propriul buzunar", a afirmat Călin Popescu Tariceanu, marți, pe pagina sa de socializare. 

Potrivit lui Tariceanu, numarul de cazuri confirmate cu COVID-19 este dependent de numărul testărilor efectuate.

„Este de mirare ca atunci cand testezi mai mult o sa ai mai multe persoane testate pozitiv? Stie cineva cum si unde testeaza sau cum dau rezultatele? Stim cu totii cazuri de decese care au fost raportate dupa 2-3 saptamani de la momentul in care s-au produs. Probabil ca la fel e si cu testarile, scot rezultatele din joben pe modelul hocus-pocus. Eu cred ca baietii astia de la guvernare au introdus deja softul de la alegeri in care nu conteaza cine voteaza, ci conteaza doar cine numara. La fel si aici, nu conteaza ce si pe cine testezi, ci conteaza cine raporteaza. Concluzia este una singura: de cand a inceput sa bea singur in birou, Ludovic a inceput sa urasca restaurantele", a adăugat Tariceanu.

Amânarea unor noi măsuri de relaxare de către Guvernul Orban vine în contextul înregistrării unui număr crescut de cazuri de infectare cu Covid-19, dar și în condițiile în care industria ospitalității a fost grav afectată de la instalarea stării de urgență, iar șansele de recuperare a acestui sector economic par a fi tot mai reduse în lipsa unui sprijin financiar concret din partea autorităților. 

 

 

 

featured image: depositphotos.com

Adauga comentariu