Reacția ÎPS Andrei Andreicuț, după ce Alina Marțiș i-a cerut preotului de la Florești DIVORȚUL

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei -Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului - se arată profund întristat de faptul că preoteasa Alina Marțiș s-a adresat Judecătoriei Cluj-Napoca cu cererea de divorț, separându-se de preotul Ovidiu Marțiș de la Parohia din Florești. Problemele dintre cei doi par să fie cauzate de faptul că preotul și-a înșelat soția de mai multe ori, ultimul episod fiind recent și culminând cu cerere oficială a divorțului. 

Potrivit procedurii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț susține că dacă divorțul celor doi se va efectua prin hotărâre judecătorească, Arhiepiscopia va declanșa o anchetă internă pentru a verifica motivele care au dus la destrămarea căsniciei celor doi. Mai mult, după divorț, preotul Ovidiu Marțiș își pierde calitatea dacă se decide să se recăsătorească. 

„Păcat de copiii lor. Poate doamna preoteasă nu va merge până la final cu acțiunea în instanță. Părintele Ovidiu Marțiș își pierde calitatea dacă se recăsătorește după divorț. E păcat că s-a ajuns la aceasta. Îmi pare tare rău că se despart. Nimeni nu trebuie să desfacă taina căsniciei. Vedeți dumneavoastră, noi credem că există pocăință, că preotul Ovidiu Marțiș, dacă a greșit, pentru că nu e nimic dovedit clar, se poate îndrepta și își poate salva căsnicia”, declară Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț. 

Potrivit procedurii, în cazul divorțului, preotul Marțiș nu se poate recăsători, fără a-și pierde funcția (Clericul divorţat sau văduv care se recăsătoreşte se sancţionează cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea). În general, în cazul unui divorț cerut pentru alte motive decât cel de adulter, preotul are la dispoziție un an de zile pentru refacerea căsniciei: 

art. 19 - (1) Clericul care, în afară de motivul de adulter al soţiei dovedit prin anchetă dispusă de chiriarh, divorţează din vina sa ori din proprie iniţiativă sau de comun acord, se opreşte total de la săvârşirea celor sfinte pentru o perioadă de un an, pentru refacerea căsătoriei; în caz de neîndreptare, se destituie din slujirea clericală sau se cateriseşte. -Regulamentul Autorităţilor Canonice Disciplinare Şi Al Instanţelor de Judecată Ale Bisericii Ortodoxe Române

De asemenea, dincolo de divorț se pune problema adulterului, dat fiind că preoteasa a recurs la instanță din cauză că a fost înșelată de către soț. Articolul 20 din Regulament arată care sunt sancțiunile în această situație: 

art. 20 - Adulterul (preadesfrânarea), curvia (desfrânarea), incestul, sodomia şi alte păcate trupeşti contra firii89, dovedite prin ancheta dispusă de chiriarh, se sancţionează astfel: a) în cazul clericilor, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire, cu oprirea de la săvârşirea unor lucrări sfinte, cu oprirea totală de la săvârşirea lucrărilor sfinte, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea, după gravitatea faptei;  

Sursele din cadrul Consiliului Consistoriu susțin că procedura este una mai amplă și se bazează pe sentința de fond de la acțiunea de divorț. Pornind de la elementele pe care instanța le reține în timpul procesului, Consiliul Consistoriu efectuează o anchetă internă pentru a stabili care sunt păcatele și neînțelegerile care au dus la destrămarea căsniciei, urmând a se lua o decizie raportată la Regulamentul menționat mai sus.

 

Vezi și: Preot celebru din Floresti divorțează! Viata de LUX dusa de popa si preoteasa pana la acest divort! Vezi de ce are loc despartirea si cui ii trage clopotele ipocritul parinte! PLUS: Poza super sexy a preotesei inselate!

Citește și: 

Ce spun apropiații?

“Nouă nu ne-a venit să credem. Adică Alina e cam cea mai sexy preoteasă din județ. Decoltată, aranajată, la moda, ce mai, toți întorc capul după ea. Mai puțin preotul, care nici cum nu s-a putut desprinde de amantă. Cică e a treia oară când preoteasa l-a prins cu misterioasa amantă. De aia vrea divorțul. Lor nu le lipsește nimic. Anul acesta și-au terminat de renovat casa. Și încă ce decorațiuni de lux au în ea!”, povestește un apropiat de-al familiei.

Mesajul Alinei Marțiș înainte să depună actele pentru divorț:

Adauga comentariu