Petiție pentru deschiderea curților școlilor. În 2019, Boc amenința directorii unităților de învățământ cu sancțiuni aspre

„Scoateți lacătul de pe curtea școlii!” este titlul unei petiții întocmită de Asociația Declic și adresată primarului Emil Boc, dar și celorlalte municipii din țară. Concret, se solicită deschiderea curților școlilor în afara orelor de curs. Astfel de solicitări au mai fost adresate în anii precedenți, dar nu s-au soluționat. Mai mult, primarul Emil Boc promitea deschiderea curților școlilor pe perioada verii.

„Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să convingeți toți primarii din țară să deschidă curțile școlilor în afara orelor de curs. Puteți face asta ca președinte al Asociației Municipiilor din România. Este nevoie ca spațiile sportive din curțile școlilor să fie redate comunității, pentru a impulsiona la nivel național mișcarea și sportul și pentru a reduce sedentarismul și obezitatea la copii”, scrie în petiția adresată lui Boc.

În două zile de la lansarea petiției, peste 4.000 de persoane au semnat documentul.

Prin respectiva petiție, inițiatorii spun că primăriile gestionează aceste spații și au puterea să le deschidă pentru folosul tuturor copiilor.

“În lipsa unei practici unitare, directorii de școli păstrează curțile închise. Acest fenomen are consecințe directe în scăderea apetitului pentru sport și mișcare. Nivelul efortului fizic este adoptat de timpuriu şi tinde să persiste toată viaţa, acest lucru având o mare importanță asupra obezității la copii și, ulterior, în viața de adult”, atrag atenția inițiatorii acestui demers.

Vă reamintim că despre acest subiect s-a discutat mult în spațiul public în anii precedenți. De exemplu, în urmă cu doi ani, Boc amenința cu sancțiuni dure dacă directorii școlilor nu deschide curțile pe perioada vacanțelor de vară.

„Sunt convins că domnul Bonțidean (Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale Cluj-Napoca – n.red.) cu echipa sa vor face verificări la fața locului și vom aplica ceea ce am spus: până la demiterea directorului, combinată cu o constrângere financiară aferentă pe care Primăria va avea grijă să o aplice. Acel spațiu este al comunității noastre, nu este privat, este modernizat din bani publici. Curtea școlii nu a fost modernizată din banii directorului, ci din banii clujenilor. Aceste spații publice trebuie utilizate de către elevi, să facă mișcare, mai ales că avem cea mai mare rată a obezității din Uniunea Europeană la adolescenți!”, declara Boc, în 2019.

Petiția poate fi semnată AICI.

Adauga comentariu