Pandemia schimbă aritmetica. Lui Cîțu minus îi dă cu plus!

Domnul Cîțu s-a supărat pentru că mulţi oameni „nu ştiu să citească un buget” sau că „vor să facă doar scandal”. Supărarea domniei sale vine după criticile aduse bugetului alocat Ministerului Sănătății. În proiectul de buget, în dreptul ministerului pomenit apare -11%, dar, susține domnia sa, ce vedem nu-i adevărat, pentru că, în realitate, bugetul acestui minister este mai mare decât anul trecut și decât cel din 2019. Zice domnul Cîțu așa: „Ministerul Sănătăţii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decât anul trecut, un an special, cu cea mai mare criză de sănătate în ultima sută de ani şi am alocat mai multe resurse într-un an în care nu o să avem aceeaşi situaţie. În plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decât am avut în 2019, când era un an normal. Deci toate aceste discuţii în spaţiul public sunt ori pentru că oamenii nu înţeleg şi nu ştiu să citească un buget ori vor să facă doar scandal şi atât, ceea ce este trist...”

Să mă ierte domnul Cîțu, dar ce să creadă omul dacă vede -11%? Că Ministerului Sănătății i s-a alocat cu 11% mai puțin decât anul trecut, sau că i s-a alocat cu 11% mai puțin decât o să i se aloce anul viitor? Ori, poate, din greșeală, sau intenționat ca să pună de-un scandal, un funcționar din cei plătiți gras și cu sporuri astronomice, în loc de plus a trecut minus.

Trist este nu că nu știm noi să citim un buget, ci că nu binevoiesc să explice dumnealor, făcătorii de bugete, cum e cu minus și plus. Pentru că, se pare, în cazul bugetelor minus și plus sunt exact invers decât ceea ce am învățat noi la aritmetică că sunt. Dacă la școală noi am învățat că plus înseamnă adunare, adică mai mult, iar minus scădere, adică mai puțin, uite că vine domnul Cîțu furios să ne spună că în cazul bugetului e taman invers.

Dar de ce trebuie să știm noi cum se citește un buget? E treaba noastră? Nu. Este, însă, treaba domniei sale să ni-l explice. Să ne explice cum de bugetul Ministerului Sănătății este mai mare decât anul trecut, în ciuda faptului că în dreptul lui apare -11%. Să ne spună la ce sumă se ridica anul trecut, la ce sumă se ridică în acest an și, mai ales, dacă e cum zice domnia sa, să ne deslușească misterul acelui -11%. Din ieșirea furtunoasă a domnului Cîțu, însă, nu am aflat cum de minus dă cu plus. Am aflat numai că habar nu avem să citim un buget și că facem scandal degeaba. Și că aritmetica guvernamentală este altceva decât aritmetica pe care am învățat-o noi în școală. Bine ziceau ăia care ziceau că după pandemie lumea se va schimba, că nimic nu va mai fi la fel ca înainte de pandemie. Uite că pandemia nu a trecut, dar schimbarea a început deja. Cu aritmetica.

Adauga comentariu