Orban propune drum expres între Autostrada Transilvania și Autostrada Sebeș-Turda. Clujul nu a participat la discuții

Realizarea unui drum expres care să facă legătura între Autostrada Transilvania și Autostrada Sebeș-Turda a fost subiectul discutat de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, cu reprezentanții administrațiilor locale din Alba, Mureș și Sibiu. Clujul a lipsit de la masa discuțiilor în urma disensiunilor dintre președinteele PNL și organizația PNL Cluj. 

„Am avut, astăzi, o întâlnire cu reprezentanți ai administrațiilor locale din regiunea Centru: Alba, Mureș, Sibiu, cu care am discutat despre gestionarea cât mai eficientă a fondurilor europene, prin proiecte regionale care să asigure dezvoltarea județelor și reducerea discrepanțelor dintre ele. 

O problemă importantă a acestor administrații o constituie realizarea unui drum expres care să unească principalele orașe, pe axa Sighisoara-Mediaș-Teiuș și crearea unei legături între Autostrada Transilvania și Autostrada Sebeș-Turda. 

Acest drum expres ar asigura o conexiune mult mai bună a zonei cu rețeaua națională de autostrăzi și drumuri rapide și o deschidere economică către partenerii comerciali din Europa. 

Regiunea Centru se află printre regiunile cu o dezvoltare economică în creștere, prin ramuri importante ale industriei precum cea auto, prelucrarea lemnului, industria alimentară sau a materialelor de construcții”, a notat președintele PNL, Ludovic Orban. 

Datorită patrimoniului cultural, zona de Centru a țării dispune de un potențial turistic important și diversificat. De aceea, dezvoltarea rețelelor de transport reprezintă o prioritate, pentru o promovare cât mai amplă a regiunii, a arătat președintele Camerei Deputaților. 

La finalul lunii ianuarie, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, își exprima speranța ca proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvaniei să devină realitate anul viitor:

„Eu sper să avem conectarea Clujului la autostradă (Autostrada Transilvania) finalizată anul viitor”, își exprima speranța Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI: Emil BOC anunță primul termen pentru proiectele de infrastructură: „Centura Metropolitană poate fi gata până în anul 2025”. Când vor fi gata Metroul ori Spitalul Regional? 

Ulterior, edilul Clujului susținea că centura metropolitană a Clujului are șanse minime să fie gata până în 2025. 

Și lucrările la Autostrada A10 Sebeș-Turda înregistrează un ritm dezamăgitor, potrivit Asociației Pro Infrastructură, context în care deplasarea de la Cluj la Sibiu pe autostradă continuă să rămână doar o promisiune proiectată într-un viitor tot mai îndepărtat. 

Cei 24,25 km de șosea rapidă între nodul Alba Iulia Nord și Aiud (A10 Sebeș-Turda), pe care grecii de la Aktor lucrează încă din 2014, reprezintă cel mai lung lot pe care se lucrează. 

Ultima dată de predare propusă a fost 25.06.2021, însă din cauza lucrărilor lipsite de consecvență, deplasarea de la Cluj la Sibiu pe autostradă pare a fi un proiect tot mai îndepărtat.

CITEȘTE ȘIPe autostradă de la Cluj la Sibiu, într-un ritm descurajator: „Perspectiva ca pe acest lot să se poată circula până la sfârșitul anului 2021, tot mai puțin probabilă”

În contextul în care între organizația PNL Cluj și Ludovic Orban au fost înregistrate o serie de disensiuni pe seama desemnării unui prefect din partea UDMR pentru Cluj, Daniel Buda, președintele PNL Cluj recunoștea relațiile tensionate între filiala clujeană și centru:

„Vreau să vă spun că relația, ca să vă răspund la această întrebare, este o relație instituțională. 

Sigur, cu bune și cu rele, așa cum se întâmplă în orice partid, bănuiesc, sau chiar și într-o familie până la urmă: nu întotdeauna comunică soțul cu soția pe ceea ce fac și se trezesc în fața unui fapt împlinit. 

Evident însă, că toate acestea se cartografiază, se cumulează, în sensul că se pun undeva, se pun, mă rog, pe memoria colectivă a organizației și, bineînțeles, toate aceste aspecte NU LE UITĂM, le corectăm”, declara recent Daniel Buda, președintele PNL Cluj. 

În contextul disensiunilor accentuate dintre organizația centrală a PNL și PNL Cluj, reprezentanții autorităților clujene au lipsit de la discuțiile purtate de liderul PNL, Ludovic Orban, cu reprezentanții autorităților din Alba, Mureș și Sibiu pe tema realizării unui drum expres care să lege Autostrada Transilvania de Autostrada Sebeș Turda.

Din contră, Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR), recunoștea că mai multe municipii au fost lipsite de câteva procente din impozitul pe venit, context în care Clujul a pierdut 5 milioane de euro deja. 

Spre exemplu, pentru realizarea metroului din Cluj, Coaliția de Guvernare a alocat o sumă extrem de modestă, de doar 8 milioane de lei. 

 

Adauga comentariu