Nu suntem egali. N-am fost si n-o sa fim niciodata

In fata bisturiului si a preotului toti suntem egali, spunea o batranica simpatica, ce-si lega naframa in varful barbiei, vrand s-ascunda, parca, cat mai mult din fata ridata de soare si griji. Era replica ei suprema, un fel de resemnare, o mangaiere blanda ce se asternea peste gandurile ce n-au avut niciodata intentia de a fi confundate cu invidia. N-a mai aflat niciodata ca nu suntem egali, ca n-am fost niciodata. Cand i s-au terminat zilele, ea a fost mai putin egala decat altii, care au avut bani de dat medicilor. A murit singura, pe un pat de la sectia de terapie intensiva a unui spital in care personalul medical a fost prea putin interesat de simplitatea si frumusetea cuvintelor ei.

Nu suntem egali pentru ca unii incearca sa gaseasca fericirea in bucati mici, pe care le pastreaza cu grija intr-un colt al inimii, iar altii calca totul in picioare, crezand ca orice li se cuvine. Nu suntem egali pentru ca unii dintre noi chiar nu mai stiu ce inseamna respectul pentru valori. Nu suntem egali pentru ca unii stiu cine e Eminescu, iar altii stiu cine e Leo de Vis, supranumit “Eminescu al manelelor”.  Nu suntem egali pentru ca unii muncesc cinstit, iar altii nu muncesc deloc, dar o duc mult mai bine. Nu suntem egali pentru ca unii dintre noi au prea multe drepturi, in timp ce altii nu il au nici macar pe acela de a munci.

Nu suntem egali pentru ca legea nu ne trateaza in mod egal. In ochii legii, “toti oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decat altii”. Proclamatia din fictiunea lui George Orwell este astazi, la exact 70 de ani de cand a fost scris romanul, mai adevarata decat niciodata.

Mitru Farcas, cum ii spun clujenii, a fost prins baut la volan in luna noiembrie 2014, in timp ce se intorcea de la Festivalul „Taragotul de aur”, organizat in onoarea lui. Pentru ca era ora unu noaptea si pentru ca nu avea pornite farurile, un politist l-a oprit in trafic si i-a cerut sa sufle in etilotest. Dupa cateva discutii in contradictoriu, Dumitru Farcas a colaborat si a acceptat sa dea si probe de sange. Analiza efectuata la Instititul de Medicina Legala din Cluj-Napoca a indicat ca taragotistul avea o alcoolemie de 1.05 grame la mie alcool sange. Martorii sustin ca, inainte de a se urca la volan, Farcas ar fi consumat cinci butelii de vin, scrie evz.ro.

Procurorii clujeni au luat, insa, de curand, decizia de a clasa dosarul in care era cercetat Dumitru Farcas, „din lipsa de interes”. “Inculpatul s-a aflat la prima confruntare cu legea penala, este in varsta de 78 de ani, are functia de profesor universitar la Academia de Muzica ... are nenumarate distinctii si premii, titlul de Doctor Honoris Cauza la Universitatea Cionstantin Brancusi din Targu Jiu, este cetatean de onoare al Clujului”, au fost argumentele care au stat la baza deciziei de a-l scapa pe Mitru Farcas basma curata.

Nu suntem egali. N-am fost si n-o sa fim niciodata. Marius, baiatul de 22 de ani, dar care avea constitutia unui copil de 12, n-a fost nici macar aproape de a fi egal cu Alexandru Arsinel atunci cand, anul trecut, actorul de 76 de ani a primit la Cluj doi rinichi sanatosi in mai putin de o saptamana, iar copilul cu privirea pierduta niciunul, desi se afla pe lista de asteptare de mai bine de patru ani. A privit cu lacrimi in ochi, pe holurile unui spital pe care a ajuns sa il urasca, cum Alexandru Arsinel a plecat cu doi rinichi sanatosi, in timp ce viata lui atarna de o multime de aparate care trebuiau sa-i schimbe tot sangele din corp o data la cateva zile.

Nu suntem egali. N-am fost si n-o sa fim niciodata. Nici macar atunci cand vreun mare actor sau artist, interpret de muzica populara ori celebritate o sa-ti omoare copilul sau parintele pe trecerea de pietoni. Justitia clujeana, asa cum ne-a obisnuit deja, o sa sa-i scuture praful puscariei de pe umeri doar pentru ca “are nenumarate distinctii si premii, pentru ca are functia de profesor universitar la … , pentru ca  este cetatean de onoare al orasului”. Pentru ca toti oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decat altii.

Comentarii

mihai

05.08.2015 15:25

cum e re-inceput un ziar cu treaba, au inceput toata azi stirea-i veche...  http://gazetadecluj.ro/stiri-cluj/dumitru-farcas-cercetat-penal-maestrul-taragotist-condus-cu-alcoolemie-mare/ dar sigur nici amintita lunar nu o sa se intample nimic... daca era ceva de sanctionat, se facea de atunci

vio

05.08.2015 22:57

In acest context tocmai ma gandeam la arsinel...

cositorul

06.08.2015 08:48

Perfect adevarat, nicaieri in m(ue) nu sunt nedreptati mai acute, mai strigatoare la cer in favoarea bogatanilor, pilosilor si pupincuristilor ca in Romania, iar in Cluj, din pacate, lucrurile astea se fac aproape la lumina zilei. Pana cand mai pot rabda oamenii atata sfidare?!

iulian

06.08.2015 12:20

mare dreptate ai grait in acest articol,de ce se permite acest lucru,nu voi sti niciodata.ma refer la fortele de deasupra noastra,sau din jurul nostru.mereu sa ne motivam,ca raul exista cu un motiv,sa devenim si mai buni,si mai tari,etc?poate,de aceea conchid si eu,zicand:Capul sus,si mergem mai departe,mai puternici,mai increzatori!

viorel

07.08.2015 23:06

Articolul citeaza mari artisti care au adus totusi ceva bucurii in sufletul oamenilor, dar ce sa mai zicem de : no name," jmecheri", sociopati si in general persoane care n.au adus nimic benefic socetatii dar au bani si scapa de diverse?Greu ne mai civilizam, Doamne !SI DE CE LE MAI CITIM COPIILOR NOSTRI POVESTI IN CARE MEREU BINELE INVINGE ?Probabil pentru timpire...

Adauga comentariu