NAVIGAȚIA pe lacul Tarnița, INTERZISĂ de noul regulament

Noul regulament elaborat de Hidroelectrica, în urma presiunii publice tot mai susținute, INTERZICE navigația pe lacul Tarnița. Propunerea a fost întocmită și urmează să fie trimisă spre avizare către Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitanie Dej, iar mai apoi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

„Domnul prefect Ioan Aurel Cherecheș a solicitat Hidroelecetrica, să elaboreze un regulament de navigație pentru lacul de acumulare Tarnița. Propunerea de regulament a fost întocmită și urmează să fie trimisă spre avizare către Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitanie Dej și mai apoi spre publicare în Monitorul Oficial. Instituția Prefectului – Județul Cluj va coordona în continuare toate activitățile întreprinse de instituțiile abilitate în vederea rezolvării rapide și eficiente a acestei probleme importante pentru clujeni”, se precizează într-un comunicat al Prefecturii Cluj.

Conform informațiilor disponibile momentan, regulamentul va interzice navigabilitatea, în acest sens fiind invocată Decizia Consiliului Județean Cluj din 1995. Accesul va fi permis numai pentru ambarcațiunile cu motor aparținând autorităților statului. În cazul persoanelor private, accesul pe lac va fi permis numai pentru ambarcațiunile propulsate prin intermediul vâslelor.

Potrivit unui comunicat transmis recent de IPJ Cluj, în perioada 14-15 septembrie au fost verificate un număr de 6 ambarcaţiuni, fiind legitimate 17 persoane. De asemenea au fost întocmite 9 note de constatare în conformitate cu prevederile Legii 107/1996Legea apelor, respectiv pentru executarea sau punerea în funcţiune de lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi modificarea sau extinderea acestora, fără aviz sau autorizaţie ori fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor. 

Regulamentul de navigabilitate ar fi trebuit să intre în vigoare încă din anul 2008, când a fost emisă o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Călin Popescu Tăriceanu, prin care lacurile Tarnița și Beliș Fântânele au devenit navigabile.

Din păcate, cu bună știință, din cauza intereselor din zonă, regulamentul nu a mai fost emis, iar lucrurile au degenerat în timp, astfel încât lacul Tarnița a fost invadat de bărci cu motor și pontoane. 

De altfel, tema pontoanelor neautorizate reprezintă un alt aspect ce merită luat în vedere de autorități, Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, soarta pontoanelor va fi pecetluită. 


Adauga comentariu