Mitropolitul Andrei Andreicut: “Europa trebuie sa-si pastreze caracterul crestin. Ii primim pe toti oamenii de sub soare, dar trebuie sa fim misionarii lui Hristos”

La dezbaterea de aseara de la Beraria Culturala, mitropolitul Andrei Andreicut a lasat sa se inteleaga ca refugiatii ar trebui convertiti la crestinism. Acesta a vorbit despre cum ar trebui gestionata criza refugiatilor in modul crestinesc si a facut o paralela intre romanii plecati in Vest in cautarea unei vieti mai bune si refugiatii care fac acelasi lucru acum.

“Trei-patru milioane de romani de-ai nostri au plecat in Spania, Italia, in Franta, in Anglia si de buna seama ca dorim sa fie primiti bine. Au plecat nu de bine, ci de rau, pentru ca nu au avut un loc de munca si s-au dus sa-si castige painea cea de toate zilele. Este o vorba ardeleneasca: nu au plecat de buieci, au plecat de lipsiti. Acum ceea ce il rugam noi pe Dumnezeu si ii vom indemna si pe multii tineri care vor fi maine prezenti la Cluj este ca orice tanar roman sa-si gaseasca  un loc de munca aici si sa intareasca tara noastra, sa nu plece pe alte plaiuri. Dar si daca au plecat pe alte plaiuri dorim ca acolo unde ajung sa fie bine primiti. Si atunci si noi sa ii primim bine pe altii cand ajung la noi, necajiti fiind”, a subliniat mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului.

IPS Andrei a citat din Evanghelia lui Matei, unde Iisus Hristos ii indeamna pe crestini sa aiba grija de semenii lor.

“Flamand am fost si mi-ati dat sa mananc, insetat am fost si mi-ati dat sa beau, gol am fost si m-ati imbracat, bolnav am fost si m-ati cercetat, strain am fost si m-ati primit. Doamne, vor zice oamenii, cand te-am vazut noi in aceste situatii? Si Domnul le va raspunde: ori de cate ori l-ati vazut in aceasta situatie pe cel mai umil semen al vostru si l-ati slujit, pe Mine m-ati slujit. Asa gandeste un adevarat crestin”, a spus Andreicut.

In final a aratat ca este crestineste sa ii primesti pe cei necajiti si a sugerat convertirea refugiatilor prin indemnarea oamenilor de a fi “misionarii lui Hristos” si subliniind importanta pastrarii spiritualitatii Europei, acea “spiritualitate pe care a fost temeluita”.

“Sfarsesc cu ceea ce am spus si la inceput: batrana noastra Europa a intrat in deriva, dar ea trebuie revigorata si batrana noastra Europa nu-si va gasi carma daca n-are grija sa se intoarca la spiritualitatea pe care a fost temeluita. Adica, realizati si dvs. ca preocuparile spirituale nu-s pe primul plan in Europa Occidentala. Ele ar trebui sa reprezinte pentru ca Europa Occidentala trebuie sa-si pastreze caracterul ei de Europa crestina. Adica ii iubim si ii primim pe toti oamenii de sub soare, dar sa ne pastram si spiritualitatea inainte si mai mult sa fim misionarii Domnului Hristos pentru ca pe langa faptul ca ne ofera mantuire, modul de a trai crestineste este cel mai frumos din cate au existat si vor exista”, a incheiat IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului.

Adauga comentariu