Lacul din Parcul Central se transforma intr-un smarc

Devine o traditie la Cluj ca la sfarsit de toamna lacul din parcul Central sa fie lasat in paragina, iar trecatorii sa poata admira o balta plina de frunze, crengi si putregai. 

Daca in restul parcului maldarele de frunze aduc o nota de toamna impresionista, lipsa de ingrijire a suprafetei lacului din partea autoritatilor responsabile nu mai are nicio poezie. Resturile s-au grupat in “insule” care plutesc de colo-colo pe lac, in bataia vantului. 

Mare parte din resturi s-au grupat in zona de sub salcii a lacului, ingloband frunze, crengi si deseuri aruncate de pe margine. 

Alte “insule” se pot vedea in zona de langa ponton. 

Cea mai mare parte a gunoaielor de pe lac se inghesuie insa in partea dinpre strada Pavlov, chiar langa localul Carrousel. 

Si aici se gasesc in deriva mormane de frunze si alte resturi vegetale, legate intre ele printr-o mazga cenusie, o spuma murdara care se intinde pe toata pelicula de apa. 

Directorul Ion Pantelimon nu a putut fi contactat deoarece “vinerea e zi scurta”, dupa cum a spus un angajat al Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP). 

Situatia era la fel si in urma cu exact un an. Zona fusese "parasita" chiar atunci de catre cei de la Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP), care, in aceasta perioada a anului isi strang "efectele" si se pregatesc de iarna, dupa cum a precizat Ion Pantelimon, directorul institutiei.

"E o surpriza sa aflu ca lacul e murdar, dar o sa ma ocup de asta. E adevarat ca la inceputul saptamanii am strans toate barcile, le-am transportat intr-un spatiu pe care il avem in adapostul de caini, unde le stivuim ca sa fie protejate peste iarna. Am terminat marti si au trecut de atunci doua zile, dar asat nu inseamna ca trebuia lasat lacul asa. Astazi vom remedia situatia", a declarat atunci directorul RADP Cluj pentru Ziar de Cluj. 

Lacul Chios a fost creat in 1865, de catre Asociatia Parcului, cea care a preluat ingrijirea parcului si a organizat aleile, a sapat lacul si a construit pavilionul de muzica. In 1871 Asociatia de Patinaj a inchiriat lacul din parc si in 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc.

Adauga comentariu