Jos Palaria, Beraria Culturala!

Prima dezbatere marca Beraria Culturala din acest an s-a dovedit a fi un eveniment reusit. Chiar daca doi dintre invitati – Octavian Hoandra si Romeo Couti – nu au mai ajuns la dezbatere, discutia moderata de jurnalistul Ion Novacescu a fost una antrenanta si interactiva. S-a dezbatut conceptul de libertate de exprimare, responsabilitatea fiecaruia atunci cand comunica intr-un spatiu public, inclusiv pe retelele de socializare.

Publicul a fost numeros, au fost in sala reprezentanti ai administratiei locale, politicieni, jurnalisti, profesori, psihologi si reprezentanti ai societatii civile.
Invitatii lui Ion Novacescu, decanul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Calin Hintea, sociologul Ioan Hosu si jurnalistul Liviu Alexa, au vorbit despre limitele libertatii, nevoia de comunicare, integrarea imigrantilor, toleranta, consecintele expunerii pe retelele de socializare, responsabilitatea exprimarii opiniilor.

Pentru o dezbatere reusita, interactiva si antrenanta, Ziar de Cluj isi da Jos Palaria!

Comentarii

radu

22.01.2015 12:46

vad ca este deosebit de interesat dl. Liviu Alexa de dezbatere daca sta cu telefonul in mana, genial, jos palaria!

Victor

22.01.2015 15:23

Intalnire, de calitate, mai ca toate cele din cadrul "Beraria Culturala". Am sesizat tendinta de a apostrofa, disciplina si a taia scurt a moderatorului Ion Novacescu, care, in contrast cu tematica serii, ia o atitudine de diriginte. Un domn din sala ( am retinut Adrian ...) a avut un punct de vedere foarte clar si informativ recurgand la usoare explicatii, dar pe scurt, pentru a se face inteles. Tematica? comunicarea, responsabilitate, corect? Atunci de ce Novacescu cenzureaza, pe un ton imperativ, dictatorial? E una sa moderezi si alta sa apostrofezi , modul cum unul dintre cei din sala/audienta, invitati in fata sa comenteze la microfon, sa completeze cele discutate, este apostrofat ca ar tine "prelegri".  Persoana (dl. Adrian) a comentat cat se poate de scurt si la subiect  cu detaliile adecvate explicand originea murdara a retelei facebook, importanta educatiei in gestionarea acestor tehnologii, tendinta de alienare a societatii, mai cu seama impactul negativ al retelelor asupra adolescentilor, cresterea cazurilor de sinucidere, apoi relatia intre facebook si instrumentele oferite de tehnologie, pe care acesta le eticheta, daca nu ma insel in termeni bioeconomici ca "exo-instrumente" pe care le putem folosi in interesul nostru, in mod constructiv si /sau chiar distructiv (precum instrumentele care servesc si ca arme am dedus ...) deci consideram interventia fi extrem de la obiect (nimeni din invitati nu a fost atat de scurt , concis si informativ precum domnul Adrian), poate cea mai relevanta cu toate ca domnul parea a fi un pic "distras" de minunata bere oferita de Ursus, dar cu toate acestea, atmosfera fiind una de "relax" dansul a oferit ceva  substantial in scurt timp. In fine, imediat dupa ce dl. Adrian si-a terminat comentariul, interventia inutila din partea moderatorului / organizator / jurnalist / istoric Ion Novacescu nu numai ca nu a fost binevenita dar nu-i face cinste nici lui personal si nici evenimentului Beraria Culturala de la beraria Ursus, Cluj-Napoca. Daca acest post nu va fi "cenzurat" si Ziar de Cluj va lasa sa fie vizibil (dupa moderare), sper ca Novacescu sa inteleaga ca nu e singur in sala si evenimentul nu-i organizat pentru el ci pentru spectatori care iata sunt invitati sa participe interactiv. Dle Novacescu, nu este prima data cand faceti asta! Deci, va rugam controlati-va iesirile altfel noi, multi dintre cei care am fost in sala nu vom mai veni si vom spune si la altii; facebook, corect? Un grup iubitor si pacifist, Victor.

Adrian

22.01.2015 17:47

Daca ar fi lipsit si Novacescu, veneam!

Szabo

23.01.2015 11:14

Te inteleg, nu fi asa de rau! :-( . Novacescu se mai "scapa pe el" dar hai sa-i dam o nota de trecere :-). 6 ? Deci hai si tu chiar daca-i si el acolo :-) )))))))))))))))))

Szabo

23.01.2015 09:21

Interesanta "adunare"! Sunt de acord cu cele relatate in comentariile de mai sus, mai cu seama a lui Victor. Da Victor, ai retinut bine. Domnul care a intervenit, chiar daca nu era in forma dansului cea mai buna, este Academicianul Adrian Toader, un cercetator in domeniul agro-alimentar, bio-economist roman - american cu lucrari de genul NASA ce au de a face cu activitati izotopice, spatiu ba chiar probleme socio-economice, conflictul Rusia Ucraina Eurpoa USA. Am citit despre dansul cu mare interes, (recent a initiat schimbarea textului imnului national al Romaniei, spune ceva articol clujean) si am avut onoarea sa-l si ascult in repetate randuri, chiar ca invitat la Beraria Culturala precum si nenumarate emisiuni TV de lunga durata. Cele spuse de dansul , chiar la modul "relax" sunt cat se poate de adevarate. In ceea ce priveste Liviu Alexa, da, era pe mobil, dar era clar scopul. Cauta pe net informatii, citate ca sa ne prezinte, deci eu personal nu consider a fi o lipsa de respect catre audienta, participanti. Ion Novacescu ? Da, are tendinta de a sari calul si o face destul de usor; probabil unde e asa de inalt? :-) )))). In general, eu zic ca daca ai 2 ore la dispozitie, evenimentul merita, mai ajungi sa afli, sa cunosti tot felul de oameni, in general educati si interesati in cum merg lucrurile.

Adauga comentariu