Ioan Rus și Alin Tișe construiesc, fără probleme, un bloc pe 5 hectare, într-o zonă cu case. Consilierii locali au ignorat sesizările cetățenilor

Un bloc cu trei etaje plus un etaj retras va fi construit în cartierul Bună Ziua, pe strada Plaiuri. La ultima ședință de Consiliu Local, PUZ-ul pentru acest proiect a fost votat fără nicio obiecție, deși există numeroase sesizări din partea cetățenilor. Ansamblul imobiliar aparține mai multor firme, în spatele unora dintre ele fiind Ioan Rus și Alin Tișe.  

În cartierul Bună Ziua, pe strada Plaiuri se va construi un ansamblu rezidențial, dezvoltat de SC Covidan Impex SRL, SC Central Business Plaza SRL, Burzo Emil și Burzo Ioan, SC Citadinia Real Estate SRL. Proiectul se întinde pe o suprafață de 5 hectare. PUZ-ul aprobat recent în ședința de Consiliu Local spune că înălțimea maximă admisă poate ajunge până la 7 etaje. 

Cu toate că au existat numeroase sesizări și reclamații din partea cetățenilor, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre. 

„Nu suntem de acord cu amplasarea celor două blocuri cu regim de înălțime S(D)+P+3E+ER din imediata vecinătate a terenurilor noastre deoarece regimul de înălțime duce la umbrirea proprietății și implicit a viitoarelor case de pe respectivele terenuri. Prin acest regim de înălțime se creează o disproporție cu toate imobilele din zonă care au regimul de înălțime maxim P+1. Solicităm astfel reducerea regimului de înălțime a acestor două imobile la P+1+M conform regimului de înălțime al caselor propuse în PUZ în vecinătatea proprietăților noastre”, a semnalat un grup de vecini.

„Strada C astfel cum este reprezentată pe plan face legătura cu strada Constantin Nottara. Avem respectuoasa rugăminte să se înceteze cu tertipuri ieftine și batjocorirea cetățenilor. Și Primăria și viitorul investitor cunosc foarte bine faptul că strada Constantin Nottara are circa 4-5 metri lățime, cu trotuare de circa 20 cm, astfel încât întreg urbanismul este o glumă sinsitră pentru un municipiu care se dorește a fi european”, a scris Vlad Alexandru Muntean, un vecin al viitorului bloc. 

Oamenii au demonstrat cu planșe faptul că niciuna din căile de acces nu respectă cerințele PUG-ului în vigoare. 

„Toate aceste căi reprezentate au sub 7 metri lățime, sunt degradate, o parte din ele la stadiul de uliță, imposibil fizic de a fi lărgite datorită construcțiilor din zonă, mai mult chiar sunt căi de acces private”, au mai remarcat proprietarii caselor din vecinătate.  

Potrivit sesizărilor vecinilor, blocul depășește limita de înălțime a tuturor imobilelor din zonă.

„Nu sunt de acord cu amplasarea celor două blocuri cu regim de înălțime S(D)+P+3E+R din imediata vecinătate a terenului (partea de vest a proprietății) deoarece regimul mare de înălțime duce la umbrirea proprietății. Prin acest regim de înălțime se creează o disproporție cu toate imobilele din zonă care au regim de înălțime maxim P+1+M. Solicit astfel reducerea regimului de înălțime maxim P+1+M conform regimului de înălțime al caselor propuse în PUZ în vecinătatea proprietății mele”, a notat Cochoci Octavian, un alt vecin al viitorului imobil. 

„Aspectul cel mai grav din punctul nostru de vedere este propunerea de lățime a străzilor ca fiind de 7,5 metri. Excepțiile de la PUG trebuie să fie foarte bine argumentate cu text de lege, iar pe de altă parte să fie tratate așa cum le numește legiuitorul „excepții”, iar nu din start o propunere ca și cum ar fi o normalitate urbanistică. Din păcate, acest aspect s-a încetățenit în rândul dezvoltatorilor imobiliari, ceea ce duce doar la o supraaglomerare urbană, atât din punct de vedere al populației, cât și din punct de vedere al autovehiculelor, toate acestea convergând în crșeterea poluării și scăderea nivelului de trai. Ca o concluzie, în mod corect nu există niciun argument legal care să permită excepții de la PUG în ceea ce privește lățimea străzilor, regimul din zonă (case de locuit) nu este respectat, numărul de căi de acces nu este respectat etc. Considerăm că în acea zonă se pot construi exclusiv case și eventual maxim imobile colective cu regim de înălțime P+1”, au mai semnalat locuitorii din zonă. 

SC Covidan Impex SRL este deținută de avocata Cristina Norocel. Unul dintre partenerii constanți de afaceri ai acestei firme este social democratul Ioan Rus, ceea ce ne face să credem că în spatele acestei firme se află chiar el. 

Central Business Plaza îi are ca asociați pe Camelia Tișe (viitoarea fostă soție a lui Alin Tișe) și Bogdan Tișe (fratele lui Alin Tișe). În 2017, firma a avut un profit de aproape 4,5 milioane lei. 

SC Citadinia Real Estate SRL este a omului de afaceri Sorin Dan și a lui Vasile Pop. Anul trecut, a înregistrat pierderi de 26.900 lei.

Adauga comentariu