Interviu - Mircea Bugan, delegatul sătesc al locuitorilor din Câmpenești, a explicat pentru Ziar de Cluj problemele celei mai vocale comunități din județul Cluj: „Deja după atâția ani doar cu promisiuni, oamenii sunt cu răbdarea întinsă la maximum!”

Zeci de locuitori din Câmpenești, un sat aflat în imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca, au protestat în stradă sâmbătă, 30 ianuarie, „în legătură cu starea drumurilor din această comunitate, lipsa canalizării, situația alimentării cu curent electric și lipsa acțiunii Consiliului Local Apahida”.

Primarul Grigore Fati a fost prezent la fața locului, discutând cu cetățenii despre nemulțumirile lor, însă, printre nemulțumirile oamenilor se numără și nerespectarea promisiunilor electorale ale edilului, din ultimele două cicluri electorale. 

Iar protestul din weekend nu a fost unul singular. Și miercuri, 27 ianuarie, oamenii au ieșit în stradă:

„LINIȘTEA DINAINTEA FURTUNII!!!

40 de oameni s-au strâns astăzi în stația de autobuz. Toți revoltați și porniți pe fapte mari! Suntem uniți și vom razbi!!!”, au postat protestatarii, pe un grup privat de Facebook.


Câmpeneștiul tinde să devină, așadar, cea mai vocală comunitate din județul Cluj, una organizată, care își cere și își apără drepturile.

Ziar de Cluj a realizat astăzi un interviu cu Mircea Bugan, delegatul sătesc în Consiliul Local Apahida, ales de către locuitorii din Câmpenești să îi reprezinte, începând cu data de 27 ianuarie 2021.

Veți afla din acest interviu care sunt principalele probleme și nemulțumiri ale locuitorilor din Câmpenești, care este atitudinea Primăriei în privința solicitărilor riveranilor și cum au de gând aceștia să își susțină cauza pe mai departe. 

Ziar de Cluj: Dumneavoastră ați fost ales de către locuitorii din Câmpenești delegat sătesc în Consiliul Local Apahida?

Mircea Bugan: Da, în cadrul Adunării Sătești. Doar cei cu domiciului în satul Câmpenești au avut drept de a participa.

Ziar de Cluj: Care sunt principalele probleme și nemulțumiri ale locuitorilor din Câmpenești?

Mircea Bugan: Din păcate, problemele sunt multe și de mult timp...

1. Lipsa canalizării.

Există de doi ani deja un proiect de Fonduri Europene al CA Someș. În timpul desfășurării proiectului Primăria nu poate face nimic care să se suprapună peste acest proiect.

Oamenilor li s-a promis realizarea canalizării de peste 10 ani.

Primăria are trecută canalizarea ca obiectiv și în mandatul acesta și l-a avut și în mandatul precedent, dar ridică din umeri când este întrebată de progres, spunând că nu ține de Primărie.

Problema 2. Deversarea supraplinului de la fose în afara proprietății.

În contextul Problemei 1 și în contextul inițial, în care Primăria asigura vidanjarea, oamenii și-au făcut fose, dar se așteptau să le folosească  3-4 ani maxim.

Între timp, Primăria nu mai poate vidanja, iar costurile au crescut de 5-6 ori pentru aceasta (de la 50 lei la 250-300 per fosă).

Astfel, mulți locuitori au ajuns să vidanjeze mult mai rar, iar în unele zone excesul ajunge în șanțuri și chiar în stradă sau pe proprietatea vecinilor.

Problema 3. Lipsa asfaltului.

Alături de promisiunea realizării canalizării, și promisiunea asfaltării drumului are peste 10 ani.

În acest moment asfaltarea este blocată de proiectul canalizării.

Problema 4. Cantitatea enormă de praf atunci când drumul este uscat.

Anul trecut a fost montat în Câmpenești, de Asociația Pro Apahida, un senzor de analiză a calității aerului.

Acesta a înregistrat depășiri frecvente ale nivelului maxim admis de praf. Cu alte cuvinte, poluare.

Sănătatea locuitorilor a fost afectată. Din păcate, atunci când vor începe să apară diagnosticele grave va fi prea târziu să se mai facă ceva pentru sănătatea celor afectați.

Problema 5. Accesul îngreunat pentru echipajele de intervenție.

Tot din cauza drumului neasfaltat, echipajele de pompieri, ambulanță și poliție au întârzieri considerabile.

De la asfalt până la capătul satului sunt aproape 9 km.

Au fost deja incendii la care s-a ajuns în 40 de minute, ambulanță care nu a reușit să ajungă până la pacient, lucruri greu de crezut că se pot întâmpla la doi pași de Cluj-Napoca

Problema 6. Fluctuații mari și întreruperi dese ale energiei electrice.

În multe zone tensiunea variază între 160 și 260V. Avem multe cazuri de echipamente electrocasnice și centrale termice care s-au defectat din această cauză. Cetățenii au făcut sesizări la compania care furnizează energia electrică, dar nu s-a primit niciun răspuns acceptabil. Toate dau vina pe vreme, pe păsări sau mai știu eu ce motive...

Aș mai menționa faptul că aceste probleme sunt pentru "zona Câmpenești".

Satul Câmpenești începe de la primul lac. Până acolo este chiar satul Apahida (strada Tineretului și Viitorului, Creșa, casele din stânga creșei...)

Problemele totuși sunt comune.

Ziar de Cluj: Ce soluții vedeți pentru remedierea acestor probleme, în calitate de delegat sătesc?

Mircea Bugan: Se vede clar că majoritatea celor menționate depind de problema canalizării.

Și în cazul proiectului de canalizare și în cazul problemelor cu tensiunea ar trebui să se vadă implicarea Primăriei pentru urgentare.

Aici aș mai adăuga ceva legat de problema prafului:

Până la asfaltarea măcar a celor două străzi principale, vor mai trece minimum 2 ani.

În acest timp va continua poluarea aerului cu praf.

Există diverse soluții de tratare a drumului neasfaltat, astfel încât să nu mai degaje aceste cantități de praf.

Ne-am dori să se realizeze după uscarea drumului un test pe o porțiune de câteva sute de metri, iar dacă are rezultate clare în sensul diminuării poluării cu praf, să se trateze drumurile principale imediat.

Ziar de Cluj: Care este starea de spirit a oamenilor, intenționează să mai iasă în stradă sau să facă alte demersuri pentru rezolvarea problemelor lor?

Mircea Bugan: Deja după atâția ani doar cu promisiuni, oamenii sunt cu răbdarea întinsă la maximum. Este foarte posibil să mai existe manifestații ale nemulțumirii.

Se vor face și o serie de alte demersuri colective pe toate căile posibile.

Evident, toate în limitele legii.

Ziar de Cluj: Care este atitudinea Primăriei în privința solicitărilor locuitorilor?

Mircea Bugan: Primăria este conștientă de probleme și în mare parte primim aceleași răspunsuri de ani de zile.

Mă bucur să constat o deschidere mai mare la dialog în ultima perioadă. Sperăm să continue la fel.

Ziar de Cluj: De ce au considerat oamenii necesar un protest în stradă?

Mircea Bugan: Cum am mai menționat, răbdarea ne este pusă la încercare de mulți ani de zile. Cred că este de înțeles că s-a ajuns și la această metodă de a ne exprima nemulțumirile și de a pune presiune pe Primărie.

Adauga comentariu