Industria balneară din România, în pragul falimentului. Suntem singura țară din Europa care blochează industria turismului de sănătate

În acest moment România, țara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, rămâne închisă, fără a putea să folosească elementele sale naturale, hotelurile din stațiunile balneare având facilitățile balneare și spa, inclusiv piscinele interioare, închise încă din luna martie, acestea neputând să desfășoare activitatea fără profilul lor specific pentru care erau căutate înaintea pandemiei.

O industrie ce a cunoscut o revitalizare fără precedent după două decenii de declin post revoluție, ridicată exclusiv pe eforturile investitorilor privați români, se pregătește să închidă porțile stațiunilor balneare și să trimită acasă specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând. Aceștia trag un semnal de alarmă că peste 60% din companiile din această industrie nu vor supraviețui până la sfârșitul acestui an.

În perioada ieșirii din starea de urgență, țările europene și-au întors atenția către turismul lor intern și mai ales către resursele naturale pe care le dețin. Astfel, începând cu luna mai, vânzările pentru segmentul de balneologie și SPA în Europa au cunoscut o creștere fără precedent în încercarea de a menține populația sănătoasă, crescând imunitatea prin resurse proprii, Slovacia și Islanda fiind primele care și-au deschis porțile pentru tratament, urmate de celelalte tări ce au devenit complet funcționale pe acest segment până în luna iulie. Mai mult, operatorii au fost nevoiți să ridice prețurile pentru a putea face față acestui val de solicitări fără precedent. Datele au fost centralizate si transmise de către ESPA, Asociația Europeană SPA, care include o notă de îngrijorare și susținere pentru colegii din România, ce reprezintă în acest moment singura țară ce nu este funcțională pe acest segment și ale căror raportări sunt ingrijorătoare pentru viitorul industriei:

,, După avizul OMS din aprilie și negocierile cu Ministerele Sănătății și Turismului, TOATE RESORTURILE BALNEARE EUROPEANE SUNT FUNCȚIONALE. Ne pare foarte rău pentru colegii noștri din România și este dificil să înțelegem blocajul cu care se confrunta. În special, prin faptul că industria turismului de sănătate din România s-a dezvoltat constant în ultimul deceniu doar datorită eforturilor sectorului privat.,, precizează în document Președintele ESPA, Thierry DUBOIS

Scrisoarea oficială semnată în 18 august la Bruxelles se încheie cu mesajul ,, În numele Consiliului ESPA, suntem alaturi de colegii din OPTBR, cu speranta ca, sprijiniti si de informatiile furnizate de colegii lor din alte state europene, vor putea convinge factorii de decizie din România să deschidă STATIUNILE DE SANATATE și chiar să le recomande cetățenilor.,,

În acest timp, organizațiile din România continuă lupta pentru a evita colapsul industriei. La sfârșitul acestei săptămâni OPTBR (Organizația Patronala a Turismului Balnear din România) a transmis o scrisoare deschisă guvernului:

,,Dacă până la începutul pandemiei industria balneară și SPA s-a dezvoltat constant datorită eforturilor din partea mediului de afaceri românesc, acum suntem într-o situație în care susținerea acestui domeniu depinde aproape integral de deciziile și restricțiile impuse de Guvernul României. Prin Hotărârea CNSU nr. 28 din 11 iunie 2020 s-a permis reluarea activității de tratament balnear, iar prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1078/2020 s-au interzis procedurile definitorii pentru obiectul nostru de activitate, pe bază de resurse naturale. Acestea sunt însăși esența și definiția tratamentului balnear și totodată motivul pentru care clienții accesează acest tip de turism de sănătate,, este unul din punctele transmise în scrisoare de către organizație.
Deși investitorii din industrie sunt mulțumiți de decizia de redeschidere a restaurantelor, se găsesc în imposibilitatea de a putea funcționa în viitor:

Adauga comentariu