Grupare Infracțională Specializată În Fraude Informatice DESTRUCTURATĂ de Secret Service și agenți din Cluj VIDEO

În urma unei cereri de asistență judiciară internațională, transmisă de Secret Service (Statele Unite ale Americii), Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., a derulat investigații privind un grup de români implicat în diferite forme de fraudă informatică și spălarea banilor. Victimele erau cetățeni americani, iar prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 34.000.000$. 

Peste 100 de polițiști din structurile de combatere a criminalității organizate, printre care și agenți din Cluj, au participat la aceste acțiuni. Drept urmare, au fost identificate și conduse la sediul D.I.I.C.O.T., precum și la brigăzile de combaterea criminalității organizate din Cluj și Craiova, 18 persoane.


Cercetările au arătat faptul că activitatea infracțională a persoanelor implicate ar fi debutat în anul 2016.
 
”Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului ar fi postat anunțuri cu marfă care, în realitate, nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate(inexistente).
 
În urma solicitării primite de la autoritățile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de polițiști din strucuturile de combatere a criminalității organizate din  București, Craiova, Cluj, Ploiești, Pitești, Olt, Ilfov, Ialomița, Teleorman și Vâlcea, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat 27 de percheziții la domiciliile și reședintele persoanelor vizate.
 
La percheziții au participat și agenți ai Secret Service.
 
În urma acțiunii, au fost ridicate sau indiponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD –uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unități centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie și 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD și 5.500 CHF.
 
În aceeași zi, prin intermediul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul D.C.C.O., au fost puse în aplicare ordonanțe de instituire a sechestrului asigurător cu privire la 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă și 2 apartamente), cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro.
 
Trebuie subliniat faptul că, în premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari.
 
În cauză, au fost identificate și conduse la sediul D.I.I.C.O.T., precum și la brigăzile de combaterea criminalității organizate din Cluj și Craiova, 18 persoane.
 
Totodată, 14 persoane implicate au fost preluate de Servicul Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaționale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii.
 
Cercetările efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă informatică, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română”, se arată în comunicatul oficial. 

Reamintim că, Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a construit un rechizitoriu împotriva unor români care au comis mai multe infracțiuni pe teritoriul SUA. Potrivit surselor, românii mergeau în SUA și foloseau diferite metode de înșelăciune pentru a obține acces la conturile americanilor. Printre suspecți se numără și Vlad Nistor, administratorul firmei Coinflux.

Ancheta americanilor a redus cercetările asupra unui cerc restrâns de suspecți: 14 români din Constanța, București și alte județe apropiate acestora. 

Mergând pe firul ”follow the money”(urmărește banii), procurorii americani au descoperit că dintre acești suspecți, câțiva au folosit sumele de bani obținute din phishing pentru a face tranzacții cu criptomonede prin intermediul platformei deținută de clujeanul Vlad Nistor, CoinFlux. 

Suspiciunile americanilor erau că Vlad Nistor a coordonat acest grup infracțional, însă aceste acuzații sunt probate (momentan) doar prin câteva conversații purate de Vlad Nistor și anumiți membrii ai grupului, prin aplicația Telegram (n.red Telegram - aplicație pentru telefoane, o platformă de mesagerie, creată de Nikolai şi Pavel Durov, frații care se află în spatele celei mai mari reţele de socializare din Rusia, VK). Însă, conversațiile respective ar reprezenta în realitate o consultanță dată de Vlad Nistor către infractorii români, pe care îi considera potențiali clienți. 

În prezent, administratorul Coinflux, Vlad Nistor, se află în Statele Unite ale Americii, ca urmare a mandatului de extrădare validat de către Curtea de Apel București. Pe 31 ianuarie, după o lună și jumătate de arest preventiv, Vlad Nistor a fost predat autorităților din SUA. Potrivit surselor, tânărul colaborează cu organele de cercetare penală din Kentucky și a apelat la serviciiile unui avocat american, pentru a putea fi reprezentat pe durata anchetei. 

CITEȘTE ȘIEXCLUSIV Administratorul Coinflux, Vlad Nistor, a ajuns în SUA. Avocații vor să recupereze bunurile ridicate de la percheziții VIDEO

 

 

sursa video: politiaromana.ro

Adauga comentariu