Festivitatea de la finalul facultății stoarce de bani bugetul părinților. Cât te costă dacă vrei să fii în trend?

În orașul universitar Cluj-Napoca, în fiecare an, mii de absolvenți aruncă tocile în aer și se pregătesc să își înceapă viața de adulți. Însă pentru a avea un final demn de filmele de la Hollywood, părinții studenților trebuie să scoată din buzunare sume exorbitante. 

Firmele care se ocupă de organizarea festivităților și a banchetelor nu se sfiesc să își prezinte cele mai „bune” oferte studenților care se lasă prinși în mrejele cuvintelor „negociere” și „reduceri”. Serviciile sunt simple, minimale (robă, tocă, muzică, diplomă, flori, medalii), iar un pachet complet poate să treacă de 800 de lei. Studenții se înghesuie încă de la începutul ultimului an de studiu pentru a putea prinde cele mai bune oferte pe care le au firmele de evenimente. Din păcate, firmele și-au făcut prostul obicei să nu publice pe site-uri prețurile în care se încadrează ofertele. 

Părinții sunt cei mai afectați de nevoia tinerilor de a fi în trend și de faptul că firmele profită de situația în care se află tinerii și umflă prețurile. Florina, o tânără care a terminat anul acesta două facultăți, spune că se simte rușinată de sumele enorme pe care părinții ei le-au cheltuit pentru festivitățile de final de la ambele facultăți.

„Am plătit 500 de lei pentru pachetul în care era inclusă atât festivitatea cât și banchetul, la Jurnalism. La Psihologie, am mai plătit încă 480 de lei pentru același pachet, dar am avut formație live”, a afirmat Florina.  

Evenimentul în sine este doar o fațetă a festivităților de terminare a facultății. Studenții mai trebuie să lase și în magazinele de haine mici averi, ca să iasă în evidență prin ținuta lor la unul dintre cele mai mari evenimente din viața lor. Problema este că prețurile la haine cresc în perioada festivităților, astfel încât studenții care nu s-au pregătit din timp trebuie să plătească mult mai mult decât dacă și-ar fi făcut cumpărăturile devreme. 

„Pe lângă cheltuiala pe care am avut-o cu banchetul și festivitatea, rochia pe care am purtat-o a costat 350 de lei. Sumele sunt foarte mari în comparație cu serviciile pe care le-am primit”, a mărturisit o altă tânără absolventă. 


Florina a scăpat puțin mai ieftin decât alte colege de-ale ei pentru că și-a cusut singură rochia. 

„La banchet la Jurnalism am avut o rochie nouă, pe care am cusut-o eu, așa că doar materialele m-au costat în jur de 200 de lei. Machiajul a fost 130 de lei, iar coafura mi-a fost făcută de mama mea, care e coafeză. Dar în total, sumele sunt enorme. Nu pot să îmi explic de unde au scos ai mei atâția bani într-un timp atât de scurt. Mi-e pur și simplu rușine”, a adăugat studenta. 

Tinerii mai apelează și la mici trucuri ca să reducă din cheltuieli, dar să fie la înălțime totuși. De exemplu, multe absolvente își roagă prietenele să le facă machiajul și coafura sau preferă să și le facă singure pentru a mai scăpa de cheltuieli. 

„Aveam o rochie nouă luată în toamnă, pe care nu am purtat-o. Am prins-o la ofertă și a costat doar 200 de lei. Părul mi l-a făcut o prietenă care se pricepe, iar machiajul mi l-am făcut singură”, a mărturisit tânăra. 

O tânără care a absolvit Facultatea de Litere nu s-a lăsat dusă de val de către pretențiile colegilor ei, așa că a refuzat să participe la banchet, din cauza sumei enorme pe care trebuia să o plătească. 

„Am plătit 155 de lei festivitatea, unde intra tot: robă, tocă, muzică, diplomă, flori pentru profesori și medalii. Prețul a fost decent. Însă pentru banchet trebuia să plătim 350 de lei, fiindcă era organizat într-o locație de fițe, la ieșirea din oraș. Mai costa și taxiul până acolo. Cine merge cu mașina la banchet? Din 70 de colegi câți eram la specializare, doar 4 au acceptat să meargă”, a spus absolventa. 

Rochii extravagante, machiaje de sute de lei, locații scumpe, poze artistice și filmări, toate se încadrează în cerințele studenților. Iar dacă cerere este, există și ofertă, iar serviciile pe care le oferă organizatorii de evenimente sunt, de la an la an, din ce în ce mai costisitoare. 

 

Sursă foto: http://www.dimitriecantemir.ro

Adauga comentariu