Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș: „Am fi avut nevoie de lockdown”. El consideră că măsurile adoptate ieri nu sunt suficiente

Răzvan Cherecheș, expertul în sănătate publică din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, este de părere că doar un lockdown total, la fel cum a fost anul trecut, atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați ar putea opri creșterea fulminantă a cazurilor de COVID-19 care plasează România acum pe un nedorit loc I în Europa.

Expertul UBB Cluj consideră că măsurile adoptate aseară de autoritățile centrale nu sunt suficiente. Chiar și așa, ar fi trebuit adoptate rapid pentru că orice întârziere înseamnă mai mulți morți.

„Acum era nevoie de măsuri extrem de rapide, dincolo de această amânare absolut impardonabilă. Adică ieri anunțăm, azi venim cu măsuri parțiale, mâine venim cu măsuri finale și vor intra în vigoare de luni. Acestea sunt felul de amânări care s-ar fi putut lua acum un an, dar acum, în condițiile actuale când am neglijat complet valul patru al pandemiei și avem sute de morți zilnic 4-5 zile de amânare înseamnă 2.000 de morți. Ar fi trebui ca măsurile să fie introduse de astăzi și ca să oprim peste două, trei săptămâni, să începem să aplatizăm situația, am fi avut nevoie de lockdown pentru că, ce se întâmplă acum, e că autoritățile centrale deleagă responsabilitatea pe autoritățile locale. Certificatul Verde trebuie verificat de către autoritățile locale”, a declarat Răzvan Cherecheș.

De astăzi și până luni vor fi mai multe infectări și mai multe decese. Răzvan Cherecheș a subliniat că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să își asume un lockdown total chiar dacă este vorba despre o decizie complicată atât din punct de vedere al sănătății mintală.

„În fiecare zi de amânare, o persoană care acum se uită la televizor sau a văzut mesajul președintelui și s-a infectat astăzi, abia într-o săptămână va avea simptome, peste încă o săptămână va ajunge în spital și peste încă două săptămâni, dacă face parte din grupul vulnerabil, va muri. În fiecare minut, de acum până luni, în toate aceste minute, oamenii se pot infecta și va fi un val continuu care se va propaga mai departe. Ar trebui să își asume decizia complicată de lockdown cu toate consecințele economice, de sănătate mintală, de educație pentru copii. Să spună «am greșit», acum suntem împreună în situație, dar este nevoie ca să salvăm vieți”, a mai spus Cherecheș.

Citește și: 

De luni, doar vaccinații mai pot circula noaptea, certificat verde pentru majoritatea activităților, mască obligatorie peste tot, vacanță de 2 săptămâni pentru toate școlile și liceele

Adauga comentariu