Evacuările de pe strada Vlad Țepeș: Primăria propune bani pentru chirie. Proprietarii de locuințe nu vor să primească romi

Situația persoanelor evacuate, marți dimineața, de pe strada Vlad Țepeș va rămâne, probabil, fără rezolvare pentru o perioadă nelimitată de timp. Oamenii nu au unde să meargă din cauză că nu au bani, Primăria propune ajutor financiar pentru închirierea de locuințe, dar cei în cauză susțin că nu sunt primiți în chirie din cauză că sunt romi. Reprezentanții persoanelor evacuate propun o mediere cu proprietarii de imobile.

O parte din cele 25 de persoane evacuate, marți dimineața, de pe strada Vlad Țepeș au fost prezente la ședința de Consiliu Local. Oamenii au cerut soluții pentru situația disperată în care se află.

“Am o fată handicapată, copilul e operat de cancer, eu îs bolnavă de inimă. Am fost la domnu’ primar, o zis că mă ajută și am ajuns pe drumuri. Am 7 copii, toți îs minori”, a declarat una dintre femeile evacuate.

“Tot așa bolnavă și operată îs și eu. Hainele îs în stradă și bagajul și tot. Nici nu am apucat să mă îmbrac, nu am unde să mă duc, sunt fără drept de locuință”, a spus Ihorodi Raveica, altă persoană evacuată.

Conducerea Primăriei propune ajutor financiar pentru chirie și ca soluție temporară găzduirea la centrele de ajutor pentru persoanele aflate în impas.

“Ieri s-au dus colegii noștri de la DASM și au propus mai multe soluții: ori mergeți la Prison Fellowship, ori la centrul de găzduire temporară. Dvs ați stat 5 ani într-un imobil privat fără să plătiți chirie. Acum s-a pus în aplicare o sentință de anul trecut, știați de un an de acest lucru, ori dvs nu ați depus cerere pentru ajutor social. O singură familie a depus cerere pentru ajutor pentru chirie și i s-au dat bani. Temporar, aveți ca soluție să mergeți la Prison Fellowship. În continuare puteți depune cerere, colegii noștri vă ajută să întocmiți documentația pentru ajutorul financiar”, a explicat viceprimarul Olah Emese.

Oamenii spun că au depus cerere pentru locuințe sociale, dar nu au primit aprobare. În plus, se confruntă cu încă o problemă serioasă: pe piața imobiliară există discriminare, iar persoanele de etnie romă nu sunt primite în chirie.

“Ca oamenii să înțeleagă, aceste persoane au locuit într-o casă care acum este retrocedată către Eparhia Reformată. Aceste persoane au plătit chirie către Primărie până acum 5 ani, timp de 25 de ani. Acum este evacuare pe strada Vlad Țepeș. Da, există subvenția pentru chirie. Eu mediez vreo 5 familii să își găsească chirie, li s-a aprobat ajutorul. Dar dvs știți că prima întrebare a proprietarilor este: ești rom, câți copii ai, ai câine? Nu închiriază proprieatrii dacă ești rom. Nu ar putea Primăria să medieze, să putem găsi chirie. De 2 ani caut chirie și nu găsesc. Și eu am fost evacuată acum 9 ani. Știu că e ușor să spui să te duci că e treaba ta, dar e datoria statului să aibă grijă de cei săraci, care nu au casă”, a comentat Lindra Greta, reprezentanta persoanelor evacuate.

Primarul Emil Boc a afirmat că de mai mulți ani se lucrează la soluționarea problemelor persoanelor din  categorii defavorizate.  

“De ani buni încercăm să soluționăm pozitiv situația. Prima soluție este educația, de aceea oricine nu își trimite copilul la școală nu primește ajutor social. Fac un apel la toată lumea să își trimită copiii la școală. Facem toate eforturile posibile să aibă acces la o școală mai bună, să dăm o șansă mai bună copiilor.

Dincolo de programul de locuințe sociale am introdus programul care vizează subvenția la chirie. Cred că suntem singurii din România care facem acest lucru. Dacă o persoană primește subvenție la chirie de până la 1400 lei, nu este exclus de la locuință socială. Din 85 de persoane, 45 sunt în lucru, 19 au semnat deja pentru chirie. Noi putem doar să punem la dispoziție suma. Contractul oricum se semnează în numele Primăriei.

În bugetul pe 2019 vom avea bani pentru achiziționarea de locuințe sociale, chiar dacă și anul acesta avem pierdere de 20 milioane euro. De asemenea, toată lumea are o soluție socială rezolvată. Nu e corect să spuneți că această problemă nu  a fost în atenția noastră. Nimeni nu stă sub cerul liber, toți au o posibilitate să se cazeze. De ce unii nu îndeplinesc condițiile pentru locuințe sociale pentru că persoanele evacuate au punctaj suplimentar? Trebuie verificat”, a declarat Boc.

Adauga comentariu