Elevii clujeni primesc de la Primărie burse de performanță de două ori mai mici decât elevii din Huși, județul Vaslui

Pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Consiliului Local Cluj-Napoca se află și hotărârea „privind aprobarea cuantumului unei burse aferente anului școlar 2020-2021, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat”.

Mai precis, elevii vor primi lunar, în următorul an școlar, burse de performanță în valoare de 130 de lei, burse de merit – 100 de lei, burse de studiu – 85 de lei, burse de ajutor social – 80 de lei.

În anul școlar 2019-2020, valoarea burselor a fost exact în același cuantum.

În anul școlar 2018-2019, elevii clujeni au primit burse doar cu 5 lei mai mici.

Altfel spus, în anul 2021, elevii clujeni vor primi burse numai cu 5 lei mai mari față de anul 2018. Actualizarea nu este nici măcar la nivelul inflației.

Conform datelor obținute de Consiliul Național al Elevilor, publicate în 19 aprilie 2020, elevii din municipiul Huși, județul Vaslui, primesc burse de performanță de două ori mai mari decât elevii clujeni. 

Municipiul Huși își permite să își respecte elevii performanți cu 250 de lei pe lună, în timp ce mai săracul municipiu Cluj-Napoca poate scoate din buzunar numai 130 de lei. Ce-i drept, elevii din Huși primesc burse de merit în valoare de 85 de lei, de studiu în cuantum de 60 de lei lunar, respectiv sociale de 40 de lei/lună, mai mici decât la Cluj.

Valoarea burselor acordate de Primăria Cluj-Napoca poate fi considerată una la limita zgârceniei, dacă ne gândim și la proiectul de hotărâre de guvern pus în dezbatere de către actualul guvern liberal, prin care, pentru anul școlar următor, 2020-2021, se stabilește un cuantum minim al burselor de 150 de lei pe lună. La Cluj suntem, așadar, sub această valoare minimă, cu toate că primarul Emil Boc are aceeași culoare politică cu guvernul care propune un minim de 150 de lei.

Cireașa de pe tortul avariției, anul trecut, Guvernul Dăncilă a aprobat pentru anul școlar 2019-2020 o măsură prin care cuantumul minim al burselor pentru elevi era menţinut la valoarea aflată în plată în 2018, neimpunând de fapt o sumă minimă. Ce a făcut Primăria Cluj-Napoca? A majorat cu generozitate bursele din 2018, cu 5 lei!

Toate acestea, în timp ce din bugetul public local se scurg sute de mii de lei pentru sprijinirea diferitelor festivaluri și festivăluțe, a nenumărate paranghelii culturale, publicații pseudoculturale, asociații și fundații sugătoare și lipitoare de bugetul public.

Clujul se mândrește cu cele mai bune rezultate școlare, cu cea mai bună calitate a vieții, cu prosperitate și bogăție, în timp ce le oferă elevilor burse rizibile. Până și municipiul Huși, fără pretențiile orașului nostru, își permite să acorde burse de performanță mai mari! 

Însă, elevii clujeni nu sunt, probabil, considerați un capital electoral în care merită investit.

Adauga comentariu