Ediția pilot “BLOC ÎNTRE CASE” a Premiului Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean a fost lansată astăzi pe Facebook

Ediția pilot “BLOC ÎNTRE CASE” a Premiului Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean a fost lansată astăzi la apă pe grupul de Facebook „Clujul Civic”, de către activistul Szakats Istvan.

Clujenii sunt invitați să nominalizeze și să voteze online ctitoriile cu merite urbanistice deosebite, realizate pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, premiul urmând a se decerna lunar, fiecare lună având câte o temă: clădiri, drumuri, sensuri giratorii, parcări, linii de transport public, parcuri, PUZ-uri etc.

Dacă primarul Emil Boc a propus o listă a rușinii pentru firmele de construcții care nu își respectă contractele cu administrația locală și una pentru arhitecții care proiectează case fără autorizație, cetățenii orașului urmează practic a realiza o listă a rușinii tuturor celor implicați în construirea de monstruozități urbanistice, de tipul hotelului-coșciug de pe strada Avram Iancu.

Ziar de Cluj se va ralia acestui demers, prin realizarea unei hărți a urbanismului de cumetrie, care va conține și beneficiarii care nu se văd, pe cei din spatele hidoșeniilor arhitecturale: inspectorii care au dat aprobări, care au verificat documentele și șantierele, consilierii locali care au ridicat mâna fără discernământ pentru a aproba documentațiile în CL, averile făcute pe seama acestui jaf patrimonial, a crimei împotriva calității vieții la Cluj (ucisă de aglomerare, prin lipsire de lumină, poluare ș.a.m.d.).

O hartă a mizeriilor urbanistice aprobate de Primăria condusă de Emil Boc ne poate ajuta să înțelegem mai bine care este cauza problemelor de trafic, de sănătate publică (create de praf, noxe, deșeuri ș.a.), dar înțelegerea este tot ce ne-a mai rămas. La Cluj s-a construit haotic atât de mult, încât deja este prea târziu pentru ca traficul, de exemplu, să mai poată fi salvat. Acesta este și motivul pentru care Emil Boc s-a apucat să pietonalizeze orașul – fiindcă, după ce străzile au fost sufocate cu blocuri între blocuri și între case, cu construcții supradimensionate în care clujenii s-au mutat cu mașinile aferente, traficul a fost sufocat definitiv, singura soluție pentru a mai circula rapid prin municipiu fiind mersul pe jos, bicicleta, trotineta și mijloacele de transport în comun (atunci când autobuzele nu vor mai fi concurate pe străzi de mașinile personale).

După ce s-a luptat cu imobiliarii de a sufocat Clujul, acum municipalitatea întocmește liste ale rușinii, omițând să se treacă pe acestea cap de listă.

Vă redăm mai jos integral inițiativa civică a activistului clujean Szakats Istvan, care îi îndeamnă pe cetățeni la o proprie listă a rușinii, dar una ironică, cu premii și nominalizări pentru ctitorii de seamă ai urbei noastre, ai orașului ”smart” care le oferă cea mai bună calitate a vieții imobiliarilor de cumetrie:

„#premiulcoșciugul

Distins cetățean clujean,

m-am bucurat mult să-l aud ieri pe domnul Primar propunând “realizarea unei liste a rușinii a arhitecților”. Salut din inimă inițiativa, dar cred că această listă ar face o nedreptate celorlalți actori instituționali care, așa cum știm cu toții, contribuie în egală măsură la devenirea semeță a orașului nostru.

Consider că este timpul să ne dăm și noi concursul la marcarea acelor repere arhitectonice din Cluj-Napoca, care au consacrat și consacră municipiul nostru ca fiind un exemplu și un model de dezvoltare urbană.

Vă propun deci să contribuim și noi, cetățenii, la atragerea luminii reflectoarelor asupra acelor ctitorii care sunt deja sau sunt pe cale să devină adevărate repere ale orașului Cluj-Napoca, mărturii ale calității vieții de neasemuit în Municipiul nostru.

*

Prin prezenta, vă propun instituirea Premiului Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean.

*

Ce este Premiul?

Premiul Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean este o recunoaștere a meritului de a fi contribuit, printr-o anumită Ctitorie, pe decenii înainte, la calitatea vieții în Cluj-Napoca - orașul în care trăim și pe care dorim să-l lăsăm moștenire copiilor noștri.

*

În ce constă Premiul?

Premiul Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean este unul simbolic, materializat printr-o plachetă de onoare, realizată din bronz, decernată într-un cadru festiv.

*

Cum se atribuie Premiul?

Premiul Coșciugul pentru Meritul Urbanistic este atribuit de cetățeni, care nominalizează și votează Ctitorii realizate pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca.

*

Cine și cum selectează nominalizările?

Decizia atribuirii Premiului Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean aparține cetățenilor.

Atribuirea Premiului se realizează în două trepte. În prima treaptă, se realizează o listă scurtă de trei nominalizări, criteriul de departajare fiind numărul de reacții primite pentru postarea de nominalizare a ctitoriei.

În a doua treaptă, se votează ordinea nominalizărilor de pe lista scurtă, printr-un poll.

Se declară câștigătoare a ediției, nominalizarea care obține cele mai multe voturi.

*

Cu ce regularitate se decernează Premiul?

Premiul  Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean se decernează lunar.

*

Care este Tema primei ediții a Premiului?

Tema ediției pilot este “BLOC ÎNTRE CASE”.

*

Cum pot să nominalizez o Ctitorie?

Pentru a nominaliza o ctitorie pentru Premiul Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean, postează o fotografie cu un BLOC ÎNTRE CASE pe grupul Clujul Civic, însoțită de o motivare în scris a nominalizării - care să conțină tagurile #premiulcoșciugul și #blocîntrecase.

*

Când se pot începe trimite nominalizările pentru Premiu?

Nominalizările pentru  se pot trimite începând din acest moment.

Prin prezenta, concursul pentru ediția pilot “BLOC ÎNTRE CASE” a Premiului Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean se declară deschis.

*

Până când pot trimite nominalizările mele?

Pentru ediția pilot “BLOC ÎNTRE CASE” a Premiului Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean, nominalizările se pot trimite până în ultima zi a lunii februarie 2021.

*

Când se va realiza selecția finală?

Selecția finală pentru ediția pilot “BLOC ÎNTRE CASE” a Premiului Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean se va realiza în 1 martie 2021.

*

Când se va decerna Premiul?

Premiul pentru ediția pilot “BLOC ÎNTRE CASE” a Premiului Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean se va decerna în 2 martie 2021.

*

Teme viitoare

Viitoarele teme ale  Premiului Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean se vor cuprinde mai multe tipuri de ctitorie urbană, incluzând, pe rând, clădiri, drumuri, sensuri giratorii, parcări, linii de transport public, parcuri, PUZ-uri, etc.

*

Perspective

Conștient de importanța marcării reperelor arhitecturale de seamă ale Municipiului nostru, vă invit să contribuiți ca Premiul Coșciugul pentru Meritul Urbanistic Clujean să devină o tradiție și un reper în Cluj-Napoca. Sunt convins că marcarea ctitoriilor ne ajută pe toți - cetățeni, bresle profesionale și instituții publice - să conștientizăm nu doar privilegiul, dar și responsabilitatea de a construi, împreună, orașul nostru.

Succes!”

Adauga comentariu