Despăgubirile de secetă promise fermierilor de ministrul Adrian Oros, cu cca 20% mai mici decât sumele anunțate inițial VIDEO

Despăgubirile de secetă promise fermierilor români de ministrul Adrian Oroș au fost executate doar parțial, după cum a fost nevoit să recunoască secretarul de stat George Scarlat în cadrul ședinței de guvern de joi. Din păcate, contrar prevederilor inițiale privind cuantumul despăgubirilor pe hectar anunțate și promise de Ministerul Agriculturii, banii au fost alocați de guvernul pnl-ist în proporție de 82%, astfel încât diferența urmează să fie alocată abia după rectificarea bugetară ori din fondul de rezervă al Executivului. 

În cadrul ședinței de guvern de joi, Lucovid Orban a recunoscut că fermierii nu încasează integral sumele stabilite pentru despăgubirile de secetă la culturile înființate în 2019. 

Ministerul Agriculturii a fost reprezentat în cadrul ședinței de joi de către secretarul de stat George Scarlat, în cazul absențelor repetate a ministrului Adrian Oroș, după cum semnalează agrointel.ro:

„Ministerul Agriculturii, ați făcut plata despăgubirilor pentru suprafețele afectate de secetă”, a fost întrebarea lui Orban. 

„Domnule prim-ministru, da, toți banii sunt în cont la fermieri.

Astăzi au fost, în anumite județe, care au avut mici probleme cu privire la depunerea cererilor, s-au făcut plata (sic!) către băncile comerciale. Deci toți banii alocați măsurii au fost trimiși către băncile comerciale, către fermieri”, a declarat secretarul de stat George Scarlat. 

„Și restul de optisprezece (sic!) la sută, când...?”, a întrebat Orban.

Scarlat: „Așteptăm o....”

Orban: „Vedem dacă nu putem da din fondul de rezervă sau așteptăm rectificarea bugetară...”, a conchis Orban în contextul bâlbâielilor secretarului de stat George Scarlat. 

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Nechita Oroș, nu a participat la ședința de guvern de joi unde s-a discutat și despre măsurile luate de ministerul pe care-l conduce privind plata despăgubirilor de secetă către fermieri conform cuantumului aprobat inițial.

ședință de guvern, joi, 24 septembrie 2020 

sursa video: guvernulromaniei/facebook.com

Plata despăgubirilor pentru secetă se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar autorizarea plăților a fost aprobată încă din 18 septembrie 2020. 

În decursul unei săptămâni, cu tot cu problemele apărute în anumite județe, banii de despăgubiri către fermieri au fost virați în ultimele zile ale campaniei electorale, însă cu jumătăți de măsură, în condițiile în care agricultorii au beneficiat cu cca 20% mai puțin decât era prevăzut în cunatumurile pe hectar aprobate inițial. 

În acest context, APIA virează doar 82% din valoarea cuantumului integral promis:

Grâu – 925 lei/ha, Secară - 925/ha, Triticale – 805 lei/ha, Orz – 912 lei/ha, Orzoaică – 951 lei/ha, Ovăz – 772 lei/ha, Rapiță 1002 lei/ha.

„Am mers pe câmp, la fermierii afectați și m-am uitat in ochii acestora și le-am promis că vor primi despăgubiri!

Deși, anul acesta trecem cu toții printr-o perioadă dificilă, cu mari constrângeri bugetare, care a afectat toate domeniile din agricultura și industrie alimentară, așa cum am promis vom fi alături și vom sprijini fermierii”, nota în august 2020, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, clujeanul Adrian Nechita Oroș. 

Conform programului afișat de Nichita Oroș, ministru cu „agendă transparentă”, acesta s-a aflat joi într-o vizită electorală în zona Dejului, precum și la o întâlnire cu fermierii din comuna Gârbău.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto/capturi: adrianoros/facebook.com

 

Adauga comentariu