Corpii straini incomozi

Corpii straini  care pot ajunge la nivelul orificiilor de la nivelul capului se clasifica, dupa natural or, in: a) corpi straini vii – insecte, viermi, paianjeni etc.; b) corpi straini inerti: samburi de fructe, vegetale, boabe de fasole, bete de chibrit, scobitori, margele, bilute metalice etc. Localizarile corpilor straini dau o simptomatologie specifica si necesita un tratament diferit:

 

 

Corpi straini auriculari, localizati la nivelul urechii, se manifesta prin senzatia de infundare a urechii, scaderea sensibilitatii auditive si uneori zgomote in urechi. In cazul unor insecte vii, zgomotele sunt insuportabile. Daca timpanul este lezat, apar scurgeri la nivelul urechii si chiar fenomene inflamatorii (tumefiere, roseate).

 

 

Extragerea corpului strain se face prin spalatura cu apa incalzita (la 37º C), jetul de apa fiind directionat in sus si inapoi. Spalatura este indicate numai daca exista o leziune a timpanului.

 

 

In cazul in care corpul strain este o insecta vie, aceasta va vfi transformata mai intai intr-un corp inert, instiland ulei de parafina, ulei comustibil sau glicerina in conductul auditiv. Incetarea zgomotelor din ureche confirma moartea insectei.

 

 

In cazul in care corpul strain este un bob de grau sau de porumb, acesta va fi mai intai deshidratat prin instilare, in conductul auditiv, de alcool absolut. Daca prin spalatura corpul strain nu iese, este necesara interventia medicului ORL-ist.

 

 

Corpii straini nazali se manifesta prin senzatia de infundare a nasului, secretie nazala, stranut si uneori semne inflamatorii . Cel mai frecvent, accidentul apare la copii. Extragerea acestora se face direct, daca acel corp este mobil, impingandu-l de sus in jos sau introducand un stilet cu varful bont si incarcandu-l de sus in jos. Copilul va fi foarte bine imobilizat. Daca acel corp strain nu se poate extrage cu usurinta, este necesara interventia medicului ORL-ist.

 

 

Corpii straini faringieni sunt retinuti la acest nivel datorita formelor neregulate. Se pot inclava fragmente de oase, bucati de panie etc. De multe ori, retentia se produce in cursul unui acces de ras sau tuse. Aceasta localizare va determina dureri la deglutitie, raguseala sau chiar dificultati de respiratie. Corpii straini se vor extrage cu ajutorul unei pense (atentie sa nu cada in caile respiratorii). Dupa extragerea acestuia, se vor face gargarisme cu ceai de musetel.

 

 

Corpii straini laringieni si traheo-bronsici. Aceste localizari vor da o simptomatologie dramatica – insuficienta respiratorie acuta: dispnee, cianoza, tuse, agitatie extrema. Consecinta poate fi asfixia imediata, daca obstructia este completa. Daca insa corpul strain este mai mic si mobil, el va aluneca de obicei in bronhia dreapta, caz in care simptomele se amelioreaza, dar reapar la miscare sau in pozitie culcata.

 

 

Tratamentul de urgenta, prin care trebuie sa se extraga corpul strain, este de competenta medicului specialist ORL. Cu ajutorul unui bronhoscop, se localizeaza corpul strain si se extrage. Daca acesta ramane fixat laringian si obstructia este completa, de multe ori, timpul nu permite acordarea terapiei eficiente.

 

 

Corpii straini conjuctivali si corneeni. Acesti corpi starini pot fi schije de lemn sau de metal, fragmente de sticla sau de zgura, fragmente de pamant, nisip sau fire de praf, fragmente vegetale etc.

 

 

Localizarea conjunctivala predilecta este sub pleoapa superioara, de unde sunt extrasi prin rasfrangerea pleoapei si stergerea ei cu un tampon de vata. Localizarea inferioara necesita extragerea cu acu, sub anestezie locala.

 

 

Daca nu sunt inclavati, corpii straini conjuctivali pot fi scosi prin spalare abundenta a sacului conjuctival cu apa sau cu o solutie dezinfectanta. Corpii straini inclavati in cornee trebuie extrasi de catre medicul oftalmolog. Dupa extragerea corpului strain, se administreaza local solutii dezinfectante si pansament steril.

 

 

Corpii straini intraoculari. Retentia unui corp strain intraocular este, de cele mai multe ori, consecinta unui traumatism ocular. Corpul strain poate fi metalic, lemons, pietros, vegetal (spin), sticlos (ciob) etc. Consecinta va fi o plaga oculara din care se scurge umoarea apoasa, precum si hemoftalmie (sange in ochi).

 

 

 

Primul ajutor se acorda prin instilatie locala a unei solutii dezinfectante oculare (cloramfenicol solutie 1 %), urmata de pansamnet steril si profilaxie antitetanica. Localizarea si extragerea corpului strain poate fi extrem de dificila. Salvarea globului ocular este posibila daca acest corp strain este scos in primele 8-12 ore de la traumatism.

 

 

Atentionare! Cel mai frecvent, victimele unor asemenea accidente sunt copii mici. Supravegherea acestora si nelasarea la indemana lor a obiectelor pe care ei, instinctiv, le apuca si le introduc in gura, nas, urechi, ochi etc. pot preveni aparitia unor situatii si consecinte extreme de neplacute.

 

 Adauga comentariu