Control judiciar pentru 60 de zile pentru cei doi medicii care au eliberat adeverințe de vaccinare false

Cei doi medici care au eliberat adeverințe de vaccinare false au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile. Este vorba despre o tânără doctoriță, de 26 de ani, care lucra la centrul de vaccinare din Ocna Mureș, județul Alba, și un medic de 41 de ani din Cluj-Napoca, care ar fi instigat-o să elibereze actele false, unor pacienți care nu s-au vaccinat. 

”Procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de cei doi inculpați pe o durată de 60 de zile, perioadă în care inculpații trebuie să respecte obligaţiile impuse de art. 215 alin. 1 C. proc. pen., precum și să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Medicul de 41 de ani ar fi determinat-o pe tânăra de 26 să intre în platforma de evidență națională a vaccinărilor și să elibereze adeverințe de vaccinare. Doctorița a accesat la finalul lunii iunie Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și a introdus 7 pacienți ca fiind vaccinați, deși aceștia nu se imunizaseră (5 persoane figurau ca fiind vaccinate cu Pfizer și două cu Johnson & Johnson). ”Inculpata a utilizat în acest scop user-ul și parola de acces în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) al Centrului de vaccinare Ocna Mureș din subordinea Direcției de Sănătate Publică Alba, la care a avut acces în calitate de medic în cadrul centrului de vaccinare”, transmit anchetatorii.

Procurorii au confiscat un telefon mobil, un laptop și o unitate de calculator, folosite pentru accesarea sistemului informatic.

Scandalul adeverințelor false din Alba a pornit după ce Direcția de Sănătate Publică din Alba a constatat diferențe între stocurile scriptice și cele faptice de vaccinuri. La un centru de vaccinare din Ocna Mureş s-ar fi descoperit existenţa a şapte doze de vaccin în plus faţă de numărul de persoane vaccinate efectiv. Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a sesizat procurorii după ce a fost informată asupra situației.

”Au existat diferenţe între stocul scriptic şi stocul faptic de vaccine anti-covid DSP Alba s-a autosesizat şi ca urmare a anchetei pe care am interprins-o s-a constatat că există suspiciunea că unele persoane care se presupune a fi vaccinate să nu fi intrat în acest centru şi s-ar fi primit adeverinţe doar electronic”, declara Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, citat de stirileprotv.ro.

Potrivit cercetărilor efectuate de polițiștii din Alba, la data de 28 iunie, o persoană (doctoriță rezidentă din Cluj care lucra la centrul din Ocna Mureș) ar fi accesat registrul electronic de evidenţă a vaccinărilor al unui centrului din județul Alba şi ar fi eliberat mai multe adeverinţe care atestau, în fals, vaccinarea efectivă la acel centru de vaccinare a mai multor persoane care nu au fost vaccinate în locaţia respectivă. Ulterior, după ce au fost audiate 10 persoane, cercetările s-au extins și asupra unui medic de 41 de ani din Cluj care ar fi fost cel care ducea de fapt clienți la centrul de vaccinare din Ocna Mureș pentru eliberarea de adeverințe de vaccinare false. Adeverinţele ar fi fost eliberate unor români care locuiesc sau urmau să plece în străinătate. Persoanele respective s-ar fi vaccinat cu prima doză, dar nu au mai venit la centru pentru a primi şi a doua doză. Medicul a scos adeverinţele ca şi cum persoanele ar fi fost vaccinate cu ambele doze, mai susțin polițiștii din Alba.

FOTOCREDIT: Ziarul Unirea

Adauga comentariu