Clujul, sub amenintarea turturilor. Unul sta sa cada chiar de pe acoperisul primariei

Cladiri de biserici, spitale, institutii si chiar sediul Primariei Municipiului Cluj-Napoca au pe acoperis in acest moment sute de turturi, adevarate sabii de gheata pe sub care trec mii de oameni fara sa stie ca se afla in pericol. In spatele bucatilor de gheata stau de multe ori si valuri de zapada gata sa se pravaleasca pe strada.

In Piata Avram Iancu, in spatiul unde functioneaza un sediu Banc Post au fost montate garduri plasate la un metru si ceva de perete, insa la o privire in sus te trec fiori: un sir de turturi mari stau sa se pravaleasca pe trotuar, impinsi de zapada de pe acoperis. Nu e greu sa iti dai seama ca avalansa ar depasi cu mult garduletele de langa sediu bancii.

 

 

Turturii formati in timpul noptii strajuiesc la tot pasul in centrul Clujului si pe Bulevardul 21 Decembrie, pe strada Motilor, Dorobantilor, Sindicatelor sau pe stradutele mai mici.

Un turture cat o sabie ii ameninta pe clujenii aflati cu treburi la Primarie, tocmai institutia care ar trebui sa reglementeze problema si sa ii amendeze pe cei care nu au grija sa curete turturii dinspre strada.

Mai exact, bucata de gheata atarna in coltul acoperisului sediului Directia de Evidenta a Populatiei.

Nu lipsesc turturi nici la cladirea ce tine de biserica “Sfantul Constantin si Elena": nici de pe acoperisurile din curtea Centrului de Diagnostic si Tratament, sediul Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica sau a sediului Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu” de pe strada Motilor nr. 33 sau a localului Cervia Bistro Cafe.

Municipalitatea a incercat sa contracteze in noiembrie 2013 “servicii de indepartare de pe acoperisurile imobilelor aflate in proprietatea / administrarea Primariei municipiului Cluj-Napoca, a depunerilor mari de zapada cu risc de alunecare si cadere pe trotuar sau carosabil, in sistem alpinism utilitar”, la un pret maxim de 3.000 de euro, fara TVA, pentru maximum 150 de immobile, insa nu a fost depusa nici o oferta, asa ca procedura a fost anulata.

In schimb, pentru “Servicii de inlaturare a acumularilor de gheata (turturilor) cu utilizarea mijloacelor mecanizate - P.R.B. (Autovehicul cu Platforma Ridicatoare cu Brat) cu personal calificat in efectuarea de lucrari la inaltime”, a castigat RADP - Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj-Napoca, cu un pret total ofertat de 23.550 lei, fara TVA.

“Au fost trimise somatii pentru proprietarii din centru. La urmatorul control in care se constata ca nu au inlatura turturii, se aplica amenzi”, a declarat Oana Buzatu, purtatoarea de cuvant a Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

In privinta tuturelui de pe cladirea de pe Motilor, aceasta a promis ca “o sa transmit sa fie dat jos”.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Cluj a avut ieri trei solicitari pentru indepartare de turturi, dintre care doua la Cluj-Napoca si una la Dej.

“Indepartarea turturilor este in primul rand responsabilitatea proprietarilor cladirilor sau a celor care le utilizeaza legal. In caz de urgenta, cand sunt amentintate trotuare si spatii publice, intervenim atunci cand suntem solicitati”, a precizat Andrei Biris, purtatorul de cuvant al institutiei.

Stirile despre oameni care mor in urma caderii turturilor de pe cladiri apar in toata tara in fiecare iarna. Miercuri, un barbat din Targu-Jiu a fost la un pas sa-si piarda viata dupa ce s-a trezit cu un turtur în cap, potrivit gorjexclusiv.ro. Omul a ajuns cu rani serioase la spital dupa ce a fost lovit de bucata de gheata desprinsa de pe un acoperis.

Adauga comentariu