Circuitul sinecurii în instituții

Nimic nu e garantat pe lumea asta. Exceptând sinecurile de partid. Iar dacă, în mod excepțional, nu sunt garantate, sinecurile sunt contragarantate.

Este adorabil tupeul celor din PNL, care continuă să ne mintă că ei sunt diferiți de PSD. După ce ne-au arătat fix aceleași metehne, după ce au umplut instituțiile statului cu pilele și cunoștințele lor, ei continuă să se disocieze de „practicile toxice” ale PSD-ului.

Dacă sunt pe filiera PNL, sinecuriștii sunt buni. Doar ăia de la PSD sunt răi. Incompetenții noștri sunt mai buni decât ai lor.

Când a venit la putere, PNL a declarat război angajărilor la stat pe linie de partid. Apoi, s-au pus pe treabă. Și au luptat atât de curajos cu sinecurile, încât și-au pus oamenii lor. Care sunt din alt aluat, nu înțelegeți nimic, proștilor!

Azi avem o poveste de adormit naivii, de la Banca Națională a României. O minune în adevăratul sens al termenului. O sinecură a decedat și a înviat imediat, mai ceva ca Iisus. Este Mântuitoarea bugetarilor.

Cazul este special pentru vă vorbim despre o premieră: este pentru prima dată când este respinsă o numire în Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, conform g4media.ro.

„La începutul lunii iunie, instituția a trimis la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) o adresă în care comunica faptul că Alina Monica Movileanu, unul dintre membrii din Consiliul de Administrație, nu îndeplinește „condițiile de experiență adecvată naturii, întinderii și complexității activității instituției financiare nebancare și responsabilităților încredințate”.

Doamna fusese numită provizoriu în funcție pe 4 luni, în februarie 2021. Și a făcut o treabă atât de bună, încât Consiliul de Administrație nu i-a mai prelungit mandatul, pe motiv că nu avea experiență pentru postul respectiv.

Wow, chiar s-a întâmplat asta în România? Sunt mut de uimire!

Bun, s-a constatat că sinecura prezenta semne incompatibile cu viața și a decedat. Doar că a înviat înainte de a muri. Dacă n-a mers la garantare, poate merge la contragarantare.

Deci, pe 5 iunie, doamna Movileanu e zburată din Consiliul de Administrație al Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Doar că, pe 1 iunie, doamna deja fusese numită pe un post similar: membru în Consiliul de Supraveghere de la Fondul de Contragarantare.

Probabil se știa că va fi ejectată și i s-a asigurat un nou post călduț, pe aceiași bani: 12.600 de lei lunar, brut. Mandatul este tot pe patru luni și poate fi prelungit la șase luni.

„Cele două Fonduri sunt vehicule de finanțare a mediului de afaceri prin intermediul unor programe naționale gen Start-Up Nation sau IMM Invest sau de acordare de contragaranții la garanțiile oferite de fondurile de garantare împrumuturilor obținute de persoane fizice (Programul Prima Casă) sau IMM-uri de la instituțiile de credit din România.”, scrie g4media.ro.

Acum, nu știm, poate doamna Movileanu e chiar foarte bună și merită să se plimbe prin consilii de administrație și să câștige o tonă de bani. Poate chiar e un monument de profesionalism și prinde super job-uri, pe niște competențe beton. Mai ales că susține că nu e membră de partid și „pur și simplu a fost nominalizată”, după cum a declarat pentru g4media.ro.

Poate ăia de la garantare sunt orbi și au pierdut o valoare, iar ăștia de la contragarantare s-au ales cu un giuvaier. Poate, poate, poate.

Este doar suspect cum cineva din ministerul Finanțelor face să apară, ca prin minune, job-uri bănoase pentru doamna asta. A dispărut un post într-un consiliu de administrație, puf!, a apărut altul! Așa vi se întâmplă și vouă, nu?

Bomboana de pe cireașă e următoarea, tot de pe g4media.ro: „Controlate de Statul Român, prin ministerul de Finanțe, cele două Fonduri au o istorie presărată cu numiri pe linie politică în structurile de conducere, posturile fiind vânate pentru indemnizațiile substanțiale.”

Adauga comentariu