Chirilă vs David: două candidaturi pentru rectoratul UBB

Două nume sonore și-au anunțat intenția de a se înscrie în cursa pentru fotoliul de rector al Universității „Babeș-Bolyai”, în contextul în care competiția a fost declarată deschisă. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 31 ianuarie 2020. 

Interesul în privința noului rector al celei mai mari Universități din țară a devenit public încă din iunie 2019, atunci când Ioan Aurel Pop, actual rector al UBB, a anunțat printr-o postare pe pagina sa de socializare că nu intenționează să mai candideze pentru fotoliul de rector, urmând să se dedice activității academice din postura de Președinte al Academiei Române.  

CITEȘTE ȘI: Cine va fi noul RECTOR al Universității Babeș-Bolyai? Jocurile AU FOST FĂCUTE. Ioan-Aurel Pop se va dedica Academiei Române

IOAN CHIRILĂ: „Mi-am depus oficial candidatura pentru ocuparea poziției de rector al Universității Babeș-Bolyai”

Chiar dacă mai întâi a fost vorba despre candidatura Prorectorului Universității „Babeș-Bolyai” responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David, prima candidatură înregistrată recent este a teologului Ioan Chirilă, actual președinte al Senatului UBB. 

Prof Univ Dr Ioan Chirilă

sursa foto: ot.ubbcluj.ro

Într-un interviu acordat profesorului și filosofului Sandu Frunză, teologul Ioan Chirilă confirma intenția sa de a-și depune cadidatura pentru funcția de rector al Universității Babeș-Boalyai încă din noiembrie 2019.

CITEȘTE ȘI: Cine este Ioan Chirilă, teologul care vrea să conducă UBB?

Recent, teologul clujean și-a înregistrat în mod oficial numele în competiția pentru rectoratul UBB:

„În ziua de 7 ianuarie mi-am depus oficial candidatura pentru ocuparea poziției de Rector al Universității Babeș-Bolyai, cu toate înscrisurile cerute de un asemenea demers. Este o perioadă în care s-au întâmplat multe lucruri pozitive, dar ea este în mod special marcată – din punct de vedere al acțiunii mele profesionale și al slujirii mele comunitare – de asumarea acestei responsabilități. În acest moment nu o schimbare de paradigmă mi se pare importantă, ci asumarea responsabilității de a fi Rectorul celei mai importante universități din România”, declara recent, în cadrul unui interviu, teologul Ioan Chirilă.

Detalii aici.

După cum nota Ziar de Cluj, motivația care l-a determinat pe teologul clujean să se înscrie în cursa pentru fotoliul de rector vizează experiența sa managerială, cunoașterea îndeaproape a punctelor forte, precum și a celor care merită îmbunătățite în UBB, dar și deschiderea spre dialog, acestea fiind doar câteva dintre calitățile care îl recomandă pentru această funcție. 

În privința unor potențiale schimbări ce vizează Universitatea Babeș-Bolyai, structurale sau din perspectiva paradigmei educaționale, Ioan Chirilă a afirmat că susține asumarea valorilor specifice Universității clujene și este interesat de o creștere a responsabilității în acest sens:

„Nu aș genera un proces major de schimbare. Prefer conceptul de restaurare a firescului lucrurilor. Și atunci aș vorbi despre o creștere a responsabilității și asumării valorilor promovate de UBB. Aș insista în mai mare măsură pe punerea la lucru a tehnicilor de comunicare instituțională (internă și externă) cu accent pe transparență și etică. În fine, aș milita pentru o administrare centrată în mai mare măsură pe toți slujitorii acestei instituții academice”, declara Ioan Chirilă în noiembrie 2019. 


În privința proiectului său managerial, teologul Ioan Chirilă a propus un plan cu o amplă deschidere:

„În proiectul managerial pe care l-am depus cu ocazia oficializării candidaturii mele, am expus ideea de Unitate-Bunătate-Bunăstare, pe care o asociez cu atașamentul față de valorile educaționale, multiculturale, științifice, morale, spirituale și umane ale Universității Babeș-Bolyai”, a notat acesta.  

Până în prezent două personalități ale Universității clujene au manifestat interes pentru fotoliul de rector al UBB.  

Daniel David: Intenționez să particip la dezbateri colegiale și publice cu privire la programul de candidatură 

Prof Univ Dr Daniel David

sursa foto: danieldavidubb.wordpress.com

Despre intenția psihologului clujean Daniel David de a candida pentru poziția de rector, Ziar de Cluj nota primele informații încă din vara anului trecut. De altfel, Daniel David nu este la prima încercare. În anul 2012, atunci când profesorul Andrei Marga își încheia mandatul de rector, iar Ioan Aurel Pop câștiga alegerile pentru rectoratul UBB, Daniel David s-a aflat printre candidați. 

Directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, răspundea în octombrie 2019, printr-o postare pe blog, în privința unei potențiale înscrieri în cursă:

„Pentru mine a fi rectorul UBB nu este o miză de carieră, ci o oportunitate de a servi o universitate/comunitate cu un trecut fabulos, cu un prezent dinamic și cu un potențial mare de exprimat în viitor. De aceea nu vreau să duc lupte și campanii la limită, ci, dacă este să candidez, sper la o susținere și o acceptare largă din partea comunității UBB (colegi și studenți). Simt că UBB are un potențial extraordinar care așteaptă să se exprime, dar că numai cu o astfel de susținere largă putem face acest lucru; altfel, poziția de rector devine mai mult o galonare personală, iar eu am fost mereu alergic la concentrarea puterii și la “măriri” instituționale”, nota profesorul Daniel David în toamna anului trecut.

CITEȘTE ȘI: Daniel David, despre candidatura sa la funcția de RECTOR al Universității Babeș-Bolyai: „La momentul potrivit am să-mi depun candidatura pentru rectoratul UBB!”

Acum, după înscrierea oficială a președintelui Senatului UBB, teologul Ioan Chirilă, în competiția pentru rectoratul UBB, psihologul Daniel David a revenit cu câteva precizări pe acest subiect, afirmându-și deschiderea pentru dezbateri publice în privința proiectului managerial și a înscrierii Universității „Babeș-Bolyai” într-o nouă etapă de dezvoltare și performanță academică:

„Așa cum am spus atunci (în octombrie 2019 - n.red), mă voi înscrie și sunt încrezător că platforma participativă pe care o voi reprezenta va atinge/exprima mintea și inima comunității noastre și va fi una câștigătoare!

Dar termenul limită de depunere a candidaturii este 31 ianuarie 2020 și am vrut ca înainte de a mă ocupa formal de aspecte electorale (1) să-mi închei activitățile didactice/științifice din primul semestru și (b) să rămână spațiul necesar dezbaterii candidaturilor și pentru celelalte poziții din UBB (orice poziție este importantă!).

Cu privire la candidatura pentru Rectoratul UBB, avem suficient timp de dezbateri în luna februarie.

Așadar, intenționez ca după 31 ianuarie 2020, după ce îmi depun candidatura, să particip la dezbateri colegiale și publice cu privire la programul de candidatură pentru Rectoratul UBB (mai multe minți pot duce la soluții mai bune!).

Până atunci să alegem înțelept la toate nivelurile, deoarece, așa cum am mai parafrazat o formulă celebră, de comportamentul fiecăruia depinde viitorul tuturor, al comunității UBB!”, a notat Daniel David. 

Viitorul rector al Universității Babeș-Bolyai urmează să fie ales prin vot direct în 3 martie 2020. 


Adauga comentariu