Calitatea vieții, de negăsit la Cluj – pe strada Crișan, trotuarele strâmte și sparte, blocate de stâlpi din beton, sunt un calvar pentru pietoni

Clujul este, potrivit declarațiilor primarului, orașul care le oferă locuitorilor cea mai bună calitatea a vieții din România. Căutată pe teren, prin cartiere și chiar și în zona centrală, calitatea vieții este însă de negăsit, orașul oferind o viață stresantă, lipsită așadar de calitate, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni.

Strategia declarată a Primăriei este de pietonalizare a urbei, oferirea de condiții mai bune pentru deplasarea pietonilor și pentru cei care circulă cu mijloace nepoluante (biciclete, trotinete ș.a.) sau cu mijloacele de transport în comun.

Pietonalizarea, ca soluție pentru deplasarea facilă prin oraș, a ajuns să fie adoptată după ce traficul auto a fost distrus prin construirea de blocuri între case și între blocuri. După supraaglomerarea Clujului cu blocuri pe străzi de case, traficul auto a fost blocat iremediabil, așa că, în lipsă de soluții pentru șoferi, aceștia au fost îndemnați să renunțe la mașini și să ia trotinetele, bicicletele, autobuzele sau să o ia pe jos.

Pentru cei care țin la sănătatea lor și nu riscă să circule cu autobuzele pline, în plină pandemie, și pentru cei care nu au timp și nervi să stea în trafic în mașina personală, să caute zeci de minute un loc de parcare ș.a.m.d., mersul pe jos sau cu bicicleta ar putea fi o soluție. Pe strada Crișan, aflată într-o zonă semicentrală, mersul pe jos însă este un calvar.

Strada Crișan pornește de la intersecția „șapte străzi” din Gruia și coboară până pe Horea, aproape de Facultatea de Litere.

Din dreptul intersecției din Gruia, pe Crișan pornesc în jos două trotuare strâmte, unul blocat de un stâlp de beton:

Stâlpii din beton blochează unul dintre trotuare pe mai multe segmente ale străzii:

În plus, trotuarul este spart, jumătate asfalt, jumătate pământ:

Pe partea de stradă fără stâlpi, trotuarul se oprește la un moment dat, pentru a continua mai jos discontinuu, ca o uliță de țară:

Așa arată calitatea vieții la Cluj, la 10 minute de mers pe jos până în buricul târgului:

Doar în dreptul străzii Horea, aproape de strada principală, trotuarele de pe Crișan încep să se lărgească. Sparte și aici:

Cam asta este calitatea vieții la Cluj. Rurală pentru pietoni, sufocantă pentru șoferi.

Adauga comentariu