Bolnavii de HIV-SIDA din Cluj mai au tratament pentru o saptamana

Spitalul Clinic de Infectioase din Cluj-Napoca mai are fonduri pentru a asigura tratamentul antiretroviral al bolnavilor de HIV – SIDA doar pentru o saptamana. Problema se regaseste si in alte judete, in Suceava bolnavii si-au intrerupt medicatia de doua luni, iar cauza ar fi modul in care a fost alocat bugetul Programelor Nationale de Sanatate  gestionate de Ministerul Sanatatii. Mai mult, nici Asociatia Romana Anti-Sida (ARAS) Cluj nu mai functioneaza de un an din lipsa fondurilor.

Clujul se afla printre judetele in care spitalele sunt in pericol de a nu mai putea asigura tratamentul bolnavilor de HIV-SIDA, alaturi de Galati, Hunedoara, Vaslui, Prahova si Dolj. Oficialii Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca au confirmat situatia dramatica a fondurilor pentru tratament. 

„Bolnavii nostri au tratamentul asigurat doar pentru o saptamana. Vom face comenzi cand vom avea alocare bugetara”, a declarat medicul Corina Itu, coordonatoarea Compartimentului Imunodepresie/HIV-SIDA din cadrul clinicii. 

In acest moment sunt inregistrati 140 de bolnavi de HIV-SIDA in Cluj, cu varste cuprinse intre 6 luni si 70 de ani.  Conform reglementarilor europene, pentru fiecare astfel de pacient se aloca aproximativ 29.000 de lei pe an. 

„Intreruperile de tratament nu sunt bune, pentru ca duc la cresterea rezistentei virusului si necesitatea de a schimba toata medicatia ulterior. Clinic, la unii nu se simte, insa sunt si persoane aflate in situatii severe care au nevoie de tratament neintrerupt”, a atras atentia specialista.

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor afectate de HIV-SIDA (UNOPA) a tras un semnal de alarma asupra amenintarii ca finantarea pentru tratamentul bolnavilor din cateva judete, intre care si Clujul, sa fie intrerupta. 

Comunicatul UNOPA incepe cu semnalarea situatiei pacientilor seropozitivi din Suceava, nevoiti sa isi intrerupa de peste doua luni terapia „din cauza faptului ca spitalul nu a mai putut sa le asigure tratamentul antiretroviral necesar”. Criza a inceput in luna decembrie, iar in ianuarie bugetul alocat de catre Ministerul Sanatatii pentru primul trimestru asigura doar 43% din necesarul unei luni de tratament.

„Suntem disperati, ne vom bate pe medicamente atunci cand vor veni, pentru ca stim ca nu sunt pentru toti. Dar de data asta nu mai iertam, ii vom da pe toti in judecata, Spitalul si pe toti cei raspunzatori pana la Ministrul Sanatatii si intreg Guvernul Romaniei. Cei vinovati trebuie sa plateasca pentru viata pe care ne-au distrus-o”, a declarat Dorina Vasile, Presedinta Asociatiei Red Ribbon din Suceava.

 „UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile si Spitalele din tara care trateaza pacienti seropozitivi, iar raspunsurile arata o situatie critica a modului cum se desfasoara Programul National de Tratament HIV/SIDA. Problema pleaca de la Ministerul Finantelor si de la modul cum a fost alocat bugetul Programelor Nationale de Sanatate  gestionate de Ministerul Sanatatii. Pentru primul trimestru practic nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acopera doar plata creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2013. Exista fonduri bugetate in trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam 5 luni de tratament pentru pacienti la un necesar real”, au explicat oficialii uniunii. 

Potrivit Ministerului Sanatatii, citati de reprezentantii UNOPA, spitalele ar putea face comenzi, astfel incat trimestrializarea nu ar trebui sa fie o problema. 

„Cerem Guvernului Romaniei si personal Primului Ministru Victor Ponta sa gaseasca imediat solutii pentru asigurarea tratamentului in toate judetele tarii. Stim ca de la inaltimea Ministerului Finantelor se vad numai cifrele, dar atragem atentia celor de acolo ca in spatele lor sunt oameni, mii de oameni disperati, a caror viata depinde de modul responsabil sau iresponsabil in care autoritatile le bugeteaza tratamentul. UNOPA va sprijini toti pacientii care vor sa traga la raspundere vinovatii pentru lipsa tratamentului!” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA. 

Ca si cum nu ar fi destul, ARAS, asociatia care desfasura programe de preventie in scoli, pe strada si chiar in penitenciare si asigura cursuri de formare profesionala pentru acesti bolvani nu mai functioneaza de un an. 

„Nu mai avem fonduri. E o reglementare europeana care sisteaza acesti bani, nu se mai dau bani pentru perioada 2014-2020. Se considera ca, dupa o anumita perioada, persoanele vizate sunt deja integrate. Am incercat sa obtinem fonduri de la primarie, insa ei aloca altor structuri fonduri in acest sens. Finantarea se face la nivelul DSP, de unde ajung la cabinetele de planificare. Acolo se dau pliante si prezervative, dar cam atat. Nu ies pe teren, la grupele de risc, cum faceam noi. Proiectele pentru fonduri europene pe care le-am depus pana acum nu au fost acceptate”, a declarat Ramona Culda, reprezentanta asociatiei. 

„Ar trebui sa facem sedinta de consiliu in care sa dizolvam asociatia, insa nu ne lasa inima”, s-a plans aceasta. 

40 de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA s-au inscris la cursurile de reorientare profesionala organizate de ARAS si peste 300 de persoane au beneficiat la ultimele actiuni de informare, testare si consiliere pe aceasta tema. 

In Romania, la data de 31 decembrie 2013, erau inregistrati 12.273 pacienti infectati cu HIV in viata, din care  peste 10.000 in evidenta activa, din care peste 8.000 in tratament antiretroviral.

Foto: monitorulcj.ro

Comentarii

Julia

21.02.2014 21:15

Bună ziua, numele meu este Julia vreau să dau o mărturie despre virus mea HIV, care a fost vindecat de o rolă vraja mare numit DR OBALLA. Din moment ce ultimele patru luni, am fi un pacient cu HIV AID. Nu cred că am trăi mult timp din nou și sunt atât de recunoscător pentru el DR.OBALLA care a vindecat meu SIDA HIV ultimele trei săptămâni. Am fost într-o durere mare, așa că am spus unul dintre cei mai buni prieteni, mi-a spus că există o rolă vraja de mare, încât poate vindeca HIV meu. Am întrebat-o dacă ea a avut de e-mail lui, ea mi-a dat de e-mail lui, l-am prin e-mail a vorbit cu mine și a efectua ritualurile necesare și mi-a spus că după două săptămâni ar trebui să plec pentru un test. Pe care am făcut-o, atunci când medicul mi-a spus că acum sunt un HIV negativ nu m-am putut sa cred ca am dus pentru a vedea un alt medic rezultatul a fost în continuare la fel, am fost om de pe planeta Pământ, așa că l-am prin e-mail și i-am mulțumit. Vă rugăm, dacă aveți o problemă similară vă rugăm să-l viziteze / contactați-l pe oballaspelltemple@hotmail.com

Arianna Davis

04.11.2017 09:55

Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Dr. Abai pentru munca lui minunată din viața mea, am fost diagnosticat cu HIV începând din 2013 și mi-am luat medicamentul ARV, nu eram mulțumit că trebuia să scot HIV din corpul meu, am căutat un remediu posibil HIV Am văzut un comentariu despre modul în care HIV se vindecă cu medicamente pe bază de plante, l-am contactat și ma călăuzit. Am cerut soluții, tratamentul pentru sănătatea mea a început, mi-a trimis medicamentul pe bază de plante prin serviciile de curierat. Am luat medicamente prescrise pentru el și 10 zile mai târziu am fost vindecat de HIV, Dr. Abai este adevărat că este un om grozav, are nevoie și de ajutorul tău? Vizitează site-ul său: https://drabaiherbalcure.webs.com îl contactați prin intermediul lui whatsapp număr +2348156769001 sau contactați-l prin e-mail: drabaiherbalcure@yahoo.com

Adauga comentariu