Autoritățile par să fi găsit alternativa pentru traseul centurii metropolitane: un ciot de drum suspendat în zona Colina: „Nu ai altă soluție pe unde să duci centura metropolitană... Este o zonă în care va fi suspendată”

„Între a analiza de a afecta parțial o zonă verde din Cluj și a nu face această centură metropolitană, am decis că este o variantă optimă să ne asumăm această chestiune”, afirmă reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. 

Traseul centurii metropolitane în zona parcului Colina continuă să rămână un subiect de interes, context în care reprezentanții autorităților susțin că spațiul parcului va fi modernizat după aplicarea soluției identificate de experți în privința centurii ocolitoare: o porțiune suspendată a centurii ocolitoare în zona Colina. 

Centură ocolitoare suspendată și exproprieri pentru modernizarea parcului Colina

„Răspunsul este foarte simplu: NU. 

Deci, nu putea fi găsită o altă soluție!

sursa: captură declic.ro

Pentru că, din păcate, în spatele magazinului Cora există un teren de vreo 250 de hectare de teren care aparține de Compania de Apă și care este rezerva strategică a municipiului Cluj-Napoca. 

Pe care este interzis să pui orice fel de construcție, inclusiv o pilă de pod, un picior de pod. Nu există posibilitatea să pui acolo pila de pod ca să poți trece. 

Și nu ai altă soluție pe unde să duci centura metropolitană, ca s-o traversezi!

Doi la mână, parcul Colina este o proprietate privată, nu este proprietatea municipiului Cluj-Napoca. 

Între a analiza de a afecta parțial o zonă verde din Cluj, în condițiile în care facem investiții de peste 100 de milioane de euro în alte spații verzi, pentru a crește calitatea spațiilor din zonă, și a nu face această centură metropolitană, am decis – noi, împreună cu Consiliul local – că este o variantă optimă, încât să ne asumăm inclusiv această chestiune.

Pe de altă parte, așa cum am promis, vom face exproprieri acolo și după amenajarea centurii metropolitane, vom face și proiectul pentru parcul Colina, astfel încât să-l putem integra și să putem integra centura metropolitană în acest parc Colina”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții online. 

În privința soluției de suspendare a centurii metropolitane în zona parcului Colina, Tarcea a recunoscut că această alternativă reprezintă soluția „tehnică” la care au ajuns specialiștii. 

„Este o porțiune care este suspendată! Este o zonă în care va fi suspendată, iar parcul va putea fi folosit dintr-o parte într-alta. 

Au fost câteva propuneri extrem, extrem de interesante din partea societății civile și a altor specialiști, să știți că am aplicat aceste proceduri inclusiv în ultima dezbatere publică pe care am avut-o pe subiect și am solicitat proiectanților să ia în calcul toate aceste propuneri, astfel încât să putem lua cea mai bună soluție. 

Și am găsit niște soluții foarte inovative pe care le-am aplicat”, a adăugat viceprimarul Dan Ștefan Tarcea. 

„Soluția este soluția tehnică. Este vorba de o soluție tehnică, de suspendat, cu niște parapeți, adică sunt niște detalii tehnice. 

Exact asta va fi, de aceea sunt soluții de mascare, de parapeți, astfel încât să poată fi integrată centura. 

Vom face și exproprieri acolo, pentru parcul Colina, asta este o chestiune pe care ne-am asumat-o, și vom prinde acești bani în bugetul municipiului Cluj-Napoca, astfel încât să putem realiza ce am promis”, a conchis Tarcea. 

Potrivit reprezentanților administrației locale, pentru continuarea proiectului centurii ocolitoare este necesar acordul de mediu – documentația pentru obținerea acestui aviz ar fi fost depusă la sfârșitul lunii Octombrie, potrivit acestora. 

Procedura birocratică presupune mai bine de 3 luni. Iar după finalizarea acordului de mediu, studiul de fezabilitate ar putea fi depus pentru dezbatere în comsiile interministeriale, după care studiul de fezabilitate va intra în Guvern pentru vot. 

„Până în luna aprilie-mai anul viitor, aceste lucruri vor fi absolut clarificate”, a mai dat asigurări viceprimarul Clujului. 

CITEȘTE ȘI: ZONĂ TAMPON între blocurile de locuințe și centura metropolitană: „Reamenajăm Parcul COLINA astfel încât să fie o zonă tampon...”

Proiectul centurii metropolitane presupune un traseu problematic în zona Parcului Colina, din cartierul Mănăștur. Conexiunea din zona Cora-Bucium ar putea fi realizată prin intermediul unui traseu suspendat, care va traversa această zonă verde, fiind situat în imediata vecinătate a zonei de locuințe. Mii de clujeni au semnat o petiție pentru reconfigurarea traseului centurii ocolitoare și protecția zonei parcului Colina. 

CITEȘTE ȘI: Ce spune Boc despre Parcul Colina și viitoarea centură metropolitană care va „mușca” din zona verde

 

 

Adauga comentariu