Amenajarea unui parc în Cluj costă de trei ori mai mult decât construirea unui pod

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de amenjarea a Parcului Tineretului. Proiectul costă 23 milioane lei, de aproape trei ori mai mult decât construirea Podului Garibaldi, care a fost estimată la 7 milioane lei. Mai mult, este nevoie de doi ani pentru amenajarea parcului, în timp ce refacerea podului de la zero a fost estimată la nouă luni.

Eșuata Pădurea Clujenilor de pe bulevardul Muncii se va transforma în Parcul Tineretului. În perioada 2009 – 2014, au fost plantați câte 10.000 de puieți pe bulevardul Muncii, dar rezultatele dorite nu au apărut. Copacii s-au uscat și zona s-a degradat. Din 2014, terenul este în paragină. Abia anul trecut, conducerea Primăriei s-a gândit că zona ar trebui reparată și reconvertită. Cel puțin, cei 60.000 de puieți care au fost plantați degeaba în cei șase ani au fost donați de Direcția Silvică.

După eșecul răsunător al Pădurii Clujenilor, Primăria lucrează acum intens pentru reconvertirea terenului în Parcul Tineretului. Întregul proiect costă 22,8 milioane lei, fonduri europene. Contrbuția Primăriei este de 1,2 milioane lei.

În urmă cu câteva zile au fost scoase la licitație proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de amanejare a parcului. Toate acestea costă 18,2 milioane lei.

Pentru amenajarea parcului se vor face următoarele lucrări: realizare alei pietonale, piste pentru bicicliști, trotuare, amenajare spații verzi (defrișarea vegetatiei existente, modelarea terenului, plantarea cu plante perene/gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare arbori și arbuști), facilități pentru recreere pe terenurile amenajate, cumpărarea și montarea de foișoare, pergole, grilaje, WC-uri, mobilier urban, sisteme de iluminat public și irigații.

„Principalul rezultat așteptat al investiției propuse vizează reconversia funcțională și reutilizarea unui teren degradat din municipiul Cluj-Napoca și transformarea lui în zonă de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate, revitalizarea și modelarea terenului prin amenajarea acestuia ca o pădure-parc și spațiu de recreere pentru locuitorii municipiului și cei din arealul de influență, pe o suprafață totală de aproximativ 213.000 mp”, se arată în proiectul de hotărâre privind amenajarea Parcului Tineretului.

Lucrările pentru acest proiect se pot întinde pe o perioadă de doi ani.

Dacă realizarea unui parc costă aproape 23 milioane lei, construirea unui pod costă aproximativ 7 milioane lei. Este vorba despre Podul Garibaldi, care va fi refăcut de la zero și valoarea investiției a fost estimată la 7 milioane lei, după ce inițial fusese estimată la 4,8 milioane lei. Lungimea totală a podului este de 50,30 metri. Podul este compus din 9 grinzi pe trei deschideri având structura de rezistenţă mixtă oţel-beton. Lăţimea podului variază între 20 şi 24 metri, iar lăţimea părţii carosabile este de 14 metri. Investiţia presupune lucrări de reabilitare, consolidarea infrastructurii existente, rampe de acces şi semnalizare rutieră.

Durata totală de execuție a lucrărilor este de 9 luni, mult mai puțin decât în cazul parcului.

Adauga comentariu