120 de copii din Apahida invata ingramaditi in sala de sport. Gradinita noua, o investitie de 1 milion euro, inca nu e gata, desi lucrarile au inceput in 2016. Ce spune primarul Grigore Fati

In Apahida, parintii, copiii si educatoarele se confrunta acum cu o situatie foarte deranjanta – cursurile prescolarilor au loc in sala de sport, in timp ce gradinita noua asteapta sa fie deschisa. Lucrarile au inceput in urma cu sase ani, dar nici acum nu este data in folosinta unitatea de invatamant. Parintii spun ca patru grupe sunt in aceeasi sala, la comun. Primarul Grigore Fati promite ca in scurt timp gradinita noua va fi data in folosinta. Mai are de obtinut doar cateva avize.

Parintii care ne-au scris despre situatia din Apahida spun ca toata lumea este nemultumita – atat parintii cat si educatoarele si ingrijitoarele. 120 de copii sunt ingramaditi in sala de sport si cu greu se pot desfasura activitatile.

“In legatura cu gradinita din Apahida, din cauza incompetentei autoritatilor din Apahida (care in ultimii 2 ani nu au facut nimic pentru a finaliza/deschide gradinita noua), 4 grupe de copii (120 copii) cu varsta intre 3 si 5 ani sunt obligati sa stea in sala de sport. In prima zi de gradinita directoarea gradinitei sustinea ca sunt ceva pereti despartitori in sala de sport dar nu este adevarat. Toate cele 4 grupe sunt in aceeasi sala la comun. Chiar si educatoarele/ingrijitoarele se plang de conditiile precare. Cand fac activitati diferite merg pe rand cate o grupa in vestiarele din sala de sport pentru a avea putina liniste si pentru a-si putea desfasura programul. Parintii din fiecare grupa au la dispozitie doar cate 10 minute dimineata/dupa-masa pentru a-i lasa/lua de la gradinita cu pretextul de a nu se intalni dar inauntru sunt toti la comun.”, ne-au transmis parintii din Apahida.

Primarul Grigore Fati spune ca astazi a primit aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta pentru gradinita noua si estimeaza ca la finalul lui noiembrie o va da in folosinta.

„ISU a dat astazi avizul pentru gradinita. Urmeaza sa mergem la Inspectoratul de Stat in Constructii si apoi urmeaza Directia de Sanatate Publica. Acum am dat deja ordinul pentru confectionarea de paturi, saltele si mobilier. Eu estimez ca la finele lui noiembrie o vom deschide. Dar chiar daca o deschidem, cum suntem in pandemie se va mentine acea regula cu 4 mp de copil (nu este acum, dar daca vom ajunge la peste 6 cazuri la mie va fi) atunci vor trebui sa functioneze din nou in sala de sport”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, primarul comunei Apahida.

Grigore Fati afirma ca copiii au ajuns in sala de sport din cauza restrictiilor impuse de pandemie (distantarea sociala) si nu pentru ca nu este gata gradinita noua.

„Degeaba o sa am salile de clasa noi ca daca va trebui din nou asigurata distantarea tot in sala de spor vor ajunge. Asa am ajuns in sala de sport nu pentru ca nu puteau functiona in salile lor cum au functionat inainte. Am ajuns asa pentru a imparti grupele in doua. Ori o educatoare nu poate sa supravegheze o grupa in doua sali. Daca sunt 30 de copii intr-o grupa, la salile pe care le aveam si la gradinita noua nu poti asigura 4 mp pentru 30 de copii. Atunci, conform a ceea ce a spus Prefectura la vremea respectiva am mers in sali de sport unde chiar daca sunt mai multe grupe, pot fi supravegheati copiii. Cand ii vom duce in gradinita noua sper sa nu se ajunga din nou sa trecem iar la 6 mie, va trebui sa functionam iar in sala de sport cu o parte din grupe”, a spus Fati.

Lucrarile la gradinita noua au inceput in toamna lui 2016. Valoarea totala a investitiei este de aproape 1 milion euro (jumatate fonduri europene si jumatate fonduri proprii).

Grigore Fati spune ca imediat dupa ce va fi data in folosinta gradinita noua, va incepe studiile de fezabilitate pentru inca una noua.

„La dinamica din Apahida in ceea ce priveste populatia, va fi nevoie de inca una. In momentul de fata, avem in Apahida o gradinita, acum curand va fi functionala si cea de a doua si mai avem cate una in Dezmir, Sannicoara si Corpadea, unde avem doar zece copii, dar s-a desfiintat din lipsa de copii”, a precizat Fati.

Adauga comentariu